„Mírové rozhovory jsou příležitostí najít politické řešení vedoucí k ukončení války v Sýrii…taková setkání, jako je to v Rijádu…mají za cíl poškodit vídeňské rozhovory," uvedl Husejn Amír Abdullahjan. „Setkání v Rijádu…způsobí selhání vídeňských mírových rozhovorů o Sýrii, nejde o součást vídeňské úmluvy," citovala zástupce íránské diplomacie agentura Fars.

Ve Vídni se dosud uskutečnila dvě kola diplomatických jednání o politickém řešení syrské občanské války. V listopadu se Spojené státy, Rusko a další evropské a arabské země shodly na časovém plánu, jehož výsledkem mají být nové volby v Sýrii. Na osudu syrského prezidenta Bašára Asada se ale účastníci jednání ve Vídni opět nedohodly.

Dohodnutý „konkrétní kalendář" počítá s tím, že představitelé syrského režimu a opozice by se měli ještě v tomto roce sejít k oficiálním rozhovorům. Přechodná vláda by měla vzniknout do šesti měsíců a do 18 měsíců by se měly konat volby. Celý proces by měl řídit zvláštní zmocněnec OSN.

Írán a Rusko patří k hlavním stoupenců syrského prezidenta. „O osudu země může rozhodovat jen syrský lid," zopakoval Husejn Amír Abdullahjan oficiální íránský postoj k řešení krize.