"Žádný příslušník amerických ozbrojených sil nebyl při íránském útoku z 8. ledna na leteckou základnu Ajn al-Asad zabit, několik se však léčilo kvůli příznakům otřesu mozku, který utrpěli během explozí," uvedl kapitán Bill Urban působící jako mluvčí Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). "Ve dnech po útoku byli někteří v rámci preventivních opatření přepraveni na vojenskou kliniku v Landstuhlu (poblíž letecké základny Ramstein) v Německu, další byli odeslání do Kuvajtu kvůli dalším vyšetřením," dodal.

Íránský generál Kásem Solejmání
Teherán: Trump nařídil likvidaci Solejmáního už loni. Odchod vojsk jsme nežádali

Agentura AFP poznamenala, že americký prezident Donald Trump v televizním vystoupení po íránském útoku tvrdil, že žádný Američan nebyl zraněn. Mluvčí Pentagonu Jonathan Hoffman původní hlášení o žádných zraněných hájil a prohlásil, že aktualizovaná bilance byla zveřejněna jen několik hodin poté, co se o ní dozvěděl ministr obrany Mark Esper.

"Představa, že snahou bylo nezdůrazňovat informace o zraněných z důvodu nějaké beztvaré politické agendy neobstojí proti tomu, co vláda oznámila," řekl Hoffman s tím, že vládní činitelé jasně tvrdili, že Teherán se raketovým útokem pokusil americké vojáky zabít. Hoffman také dodal, že diagnóza zranění, jako je otřes mozku, trvá déle a že také požadavky na takové hlášení jsou odlišné.

Íránci vypálili rakety v odvetě za předchozí zabití íránského generála Kásema Solejmáního, kterého americké rakety na Trumpův rozkaz usmrtily u letiště v Bagdádu.

Američtí vojáci v irácké provincii Anbár
Američané na odchodu? Irák požádal o vypracování plánu na stažení vojsk