Íránský ministr obrany Hosejn Dehkán prohlásil, že „byla s úspěchem otestována balistická raketa s tříštivou hlavicí" a dále dvě verze rakety Bína s laserovým naváděním. Všechny zkoušky prý byly úspěšné.

Další rozhovory o íránském jaderném programu se mají konat 18. a 19. února ve Vídni. Prezident Hasan Rúhání dnes prohlásil, že Íránci jsou připraveni k vážné diskusi a chtějí začít jednat o trvalé dohodě, která by umožnila zrušit protiíránské sankce. Loni se pokročilo ve vyjednávání, ale listopadová dohoda má pouze šestiměsíční trvání.

S Íránci vyjednávají USA, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo. Američany zastupuje náměstkyně ministra zahraničí Wendy Shermanová, která nedávno prohlásila, že by se do rozhovorů mělo zahrnout také téma íránského balistického raketového programu, což Írán vyloučil.

Znepokojení sousedé

Balistický program západní státy znepokojuje skoro stejně jako program jaderný. Írán má už k dispozici rakety s doletem 2000 kilometrů.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf řekl, že vídeňské rozhovory nebudou snadné. Očekává od nich jenom to, že se podaří dohodnout se na rámci příštích jednání. Podle něj je největším problémem nedůvěra vůči USA.

Mimo tyto rozhovory s Íránem vyjednává také Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která si chce zajistit lepší přístup k íránským jaderným provozům. O víkendu se podařilo pokročit, protože Íránci souhlasili s tím, že vůbec poprvé dodají informace o vývoji roznětek, které jsou podle Západu využitelné při výrobě atomové bomby.