„Genocida jezídů stále pokračuje," napsali vyšetřovatelé ve své 41stránkové zprávě. Světové velmoci vyzvali, aby se pokusily zachránit nejméně 3200 žen a dětí, které islamisté stále drží v zajetí často jako sexuální otroky. Zpráva mimo jiné popisuje fungování obchodů s otroky v Sýrii, kde jsou jezídské ženy a dívky prodávány islamistickým bojovníkům. Stíháním zločinců by se podle nich měl zabývat Mezinárodní trestní soud (ICC).

Komisi vyšetřováním pověřila Rada OSN pro lidská práva. V čele vyšetřovatelů stojí Paulo Sérgio Pinheiro a jedním z nich je Vitit Muntarbhorn. Ten dnes řekl, že „ti, jimž se podařilo uprchnout ze zajetí v Sýrii, popsali brutální znásilňování a tresty za pokusy o útěk".

Zpráva se opírá o výpovědi 45 jezídů, náboženských vůdců, zdravotníků a dalších osob. Snaží se uvést obvinění ze znásilnění, sexuálního zotročování a dalších zločinů do širšího kontextu zločinů proti lidskosti a genocidy. Podle zprávy jde o součást strategie IS, která chce jezídy zničit.

Dobytí Sindžáru

Bojovníci IS „zneužívají jezídské muže, ženy a děti takovou měrou, která dosahuje genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů," řekl novinářům Pinheiro. Podle něj se IS netajil ani tím, že chce vymýtit jezídy ze Sindžáru. OSN odhaduje, že členové IS při zabírání severního Iráku povraždili na 5000 jezídských mužů a tisíce dalších členů komunity odvlekli do zajetí.

Iráckého Sindžáru, kde většinu obyvatel tvořili jezídové, se Islámský stát zmocnil v srpnu 2014. Mnoho jezídů radikálové odvlekli, nutili je přestoupit na islám, odvedli stovky žen a dívek a řada civilistů se uchýlila do hor v okolí města nebo prchla do iráckého Kurdistánu. Loni v listopadu oddíly iráckých Kurdů s podporou mezinárodní letecké koalice Sindžár osvobodily.

Spojené státy a Evropský parlament už začátkem roku oznámily, že to, čemu jezídové ze strany IS čelí, je genocida. O případném předání záležitosti ICC musí rozhodnout Rada bezpečnosti OSN. Vyšetřovatelka Carla del Ponteová řekla, že RB OSN nemá důvod být v této věci rozdělená, protože zařadila IS na seznam teroristických organizací. Del Ponteová zprávu považuje za „orientační mapu k zahájení trestního stíhání". „Je čas zjednat spravedlnost pro oběti," řekla. Zpráva konstatuje, že by RB OSN měla uvažovat o použití článku 7 Charty OSN. Povoluje použití vojenské síly či ekonomických sankcí k vynucení rezolucí RB OSN.

V náboženství jezídů se mísí řada vlivů – od islámu, přes křesťanství až po zoroastrismus. Příslušníci IS je označují za uctívače ďábla.