Múna se aktivně účastnila i revoluce na začátku roku 2011, při které byl svržen tehdejší prezident Husní Mubarak. Letos 30. června opět vyšla do ulic a stejně jako ostatní požadovala předčasné volby a ochranu od armády. „Mezinárodní média říkají, že v Egyptě došlo k vojenskému převratu, myslím, že nemají pravdu. Vždyť sesazení Mursího požadovalo 30 milionů Egypťanů v ulicích a nyní vznikla dočasná civilní vláda," uvedla egyptská reportérka.

„Kdybychom považovali 30. červen za vojenský převrat, byl by tím pádem vojenským převratem i 25. leden 2011, po kterém se dostal k moci Mursí," dodala. Múna pracuje ve státní televizní stanici Nile TV a za svůj pořad Peace in Focus, ve kterém zpovídá známé osobnosti, získala již několik ocenění.

Centrem protestů se stalo zejména káhirské Ramsesovo náměstí. Někteří z demonstrantů zde tento pátek podle egyptské novinářky mávali i vlajkami teroristické sítě Al-Káida. Na otázku, kdo může za současné násilí v zemi, má jasnou odpověď: Muhammad Mursí a jeho stoupenci. „Husní Mubarak odstoupil za 18 dní, aby se vyhnul ještě většímu krveprolití, Mursí se ale chce stále udržet u moci. A jeho příznivci veřejně prohlašují, že budou v násilných protestech po celé zemi včetně Sinaje pokračovat do té doby, než bude Mursí opět ve funkci. To je terorismus," myslí si Múna Savílámová.

Co by mohlo situaci v zemi uklidnit? Podle egyptské novinářky by měla vzniknout vláda usmíření, která nebude zahrnovat politické strany založené na náboženství. Vrahové by se měli dostat před soud a zemi by měl vládnout prezident všech Egypťanů. „Ústava z roku 2012 by měla být doplněna o články pojednávající o rovných právech, o zákazu diskriminace, o ochraně lidských práv, demokracie a sociální spravedlnosti," uvedla Savílámová. Jak dodala, Muslimské bratrstvo by mělo být v Egyptě zakázáno, a dokonce i prohlášeno za teroristickou organizaci.

I podle egyptského studenta Múhaba Samího došlo k vyhrocení násilí kvůli tomu, že jsou někteří příznivci islamistického Muslimského bratrstva ozbrojení a neváhají útočit na bezpečnostní složky. „Egyptské úřady příznivce Mursího vyzvaly, aby poklidně opustili své protestní tábory, oni tyto výzvy ale ignorovali. Ve středu se rozhodli zasáhnout s použitím slzného plynu, byli ale překvapeni tím, že se z tábora ozvala střelba ostrými náboji. To následně vedlo k tolika obětem," popsal pro ČTK Samí.

Za posledních pár dní bylo podle něj v zemi vypáleno přes 30 kostelů a 50 policejních stanic, popelem rovněž lehlo velké množství vládních budov. „Zemřelo velké množství lidí, bylo mezi nimi ale i přes 60 policistů a vojáků, což ukazuje, že nešlo jen o mírumilovné protestní tábory," myslí si egyptský student. Islamisté podle něj odmítají jednat o jakémkoli smíru v zemi, přesvědčili se o tom i zástupci mezinárodního společenství, kteří v uplynulých týdnech do země přijeli.

V Egyptě podle něj ale zatím nevypukla občanská válka. „Jde o střet mezi Muslimským bratrstvem a všemi ostatními – umírněnými muslimy, křesťany, armádou, policií a dalšími. Jestliže ale použijeme slovo válka, tak je to válka proti terorismu," uzavřel Muháb Samí.