IS v minulých dnech na internetu zveřejnila vraždu amerického novináře Jamese Foleyho a také jednoho ze zajatých iráckých Kurdů.
IS bojuje na severu Sýrie a Iráku, ale před několika týdny se střetla také s libanonskými vojáky v libanonském městě Arsal ležícím na hranici se Sýrií. Padlo tam téměř 20 vojáků a dalších 19 IS zajala.

Nově zveřejněné video zachycuje vojáka se zavázanýma očima a spoutanýma rukama. Začal se svíjet na zemi, když jeden z věznitelů ohlásil, že muž bude zabit. Vraždu pak provedl další člen IS. Voják byl identifikován jako sunnita Alí Sajjid ze severu Libanonu. Armáda záběry odmítla komentovat, IS pouze potvrdil stětí rukojmího.

Po několika hodinách se na internetu objevilo další video, které zachycuje devět vojáků prosících o milost. Autoři na něm vyzývají příbuzné těchto zajatců, aby v příštích třech dnech vyšli do ulic a žádali propuštění vězňů, jestliže je má minout osud zabitého vojáka.

Boje v Arsalu vyvolalo zatčení povstaleckého velitele, který sice patřil k frontě An-Nusra, ale přešel k IS. Obě skupiny bojují v Sýrii proti tamní armádě, ale navzájem se rozešly a bojují i proti sobě. IS za propuštění zajatců žádala osvobození zatčeného velitele a několika islamistů vězněných v Libanonu od roku 2007.