Islamisté na videu znovu zopakovali, že Belgie se stala terčem atentátů jakožto člen mezinárodní koalice bojující proti IS na Blízkém východě. Stejné prohlášení vydal IS prostřednictvím agentury Amak už v úterý krátce po atentátech.

"Křižácká letadla, včetně těch belgických, stále bombardují muslimy v Iráku a Levantě ve dne i v noci," říká hlas na videu. Levanta je označení pro oblast na Blízkém východě odpovídající zhruba dnešní Sýrii, Libanonu, Jordánsku a Izraeli. IS dříve sám sebe označoval jako Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL).

Online reportáž

"Každý muslim, který se vyzná v dějinách islámu, ví, že svatá válka proti nevěřícím je nedílnou součástí islámu," uvádí rovněž komentář devítiminutového videa.

Na záznamu je podle agentury Reuters vidět mimo jiné výcvik některých pachatelů listopadových teroristických útoků v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí. Část z nich měla belgické občanství nebo v Belgii dlouhodobě žila. Objevují se na něm také záběry z Bruselu po útocích, ale například i francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve či republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump.