"Zastupujeme celý řetězec, od pražíren až po výrobce strojů na přípravu kávy. Domníváme se, že zápis espressa na seznam UNESCO by pro nás měl jen výhody. Chceme pečovat o kvalitu espressa," citovala agentura APA Andreu Pascaleho, šéfa spolku, který s nápadem přidat pití kávy do soupisu kulturního dědictví přišel.

V Itálii patří krátká ranní zastávka na šálek espressa u pultu některé z kaváren ke každodennímu rituálu statisíců lidí, kteří míří do práce. Silná káva s charakteristickou pěnou se také považuje za téměř povinné zakončení každého většího jídla.

Už před dvěma lety Itálie uspěla u organizace UNESCO s žádostí o zápis jiné gastronomické speciality, neapolské pizzy, respektive tradičního způsobu její výroby.

Seznam nehmotného dědictví Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu zahrnuje různé zvyky, tradice nebo kulturní události. Doplňuje tak známější soupis světového kulturního a přírodního dědictví, na kterém jsou stovky hor, jezer, národních parků, staveb, ale i celých měst. Na seznamu nehmotného dědictví nyní UNESCO eviduje přes 500 položek ze 122 zemí. Šest zápisů v něm má i Česko.