V Římě se v noci na neděli střetli odpůrci protiepidemických opatření s policií. Podle agentury DPA v centru italské metropole protestující na policisty házeli světlice, ničili automobily a zapalovali popelnice. Italská vláda dnes mezitím vyhlásila další zpřísnění kroků proti šíření koronaviru. Bary a restaurace budou muset od pondělí zavřít už v 18:00 SEČ, zcela se zavřou divadla a kina.

Testování na covid-19 ve Varšavě
Evropa dál zpřísňuje koronavirová opatření. Na Slovensku bude zákaz vycházení

Dva policisté při římských potyčkách utrpěli zranění a nejméně deset demonstrantů bylo zadrženo. Nepovoleného protestu, který podle DPA svolala neofašistická strana Forza Nuova (Nová síla), se podle italských médií zúčastnily stovky lidí.

"Italové ukazují, že omezení a ekonomickou eutanazii ve jménu pseudopandemie nemohou dále tolerovat," napsal dnes na twitteru Roberto Fiore, předseda strany Forza Nuova, která v posledních parlamentních volbách v roce 2018 získala necelých 0,4 procenta hlasů. Strana organizovala násilné protesty i v pátek večer v Neapoli.

Od pondělí budou v Itálii platit nové restrikce, které mají pomoci v boji s covidem-19. Uzavřou se kina, divadla, posilovny i plovárny. Bary a restaurace budou muset přestat obsluhovat hosty úderem šesté hodiny večerní. Nová opatření mají zatím platit do 24. listopadu.

Světová média zaznamenala Prymulovu blamáž. Washington Post
Prymulu řeší i zahraniční média: Chtěl po lidech omezení, sám opatření porušil

Vláda premiéra Giuseppe Conteho je nucena opatření zpřísňovat vzhledem k rostoucím počtům nově nakažených. V Itálii, která má asi 60 milionů obyvatel, v sobotu za posledních 24 hodin přibylo rekordních 19 644 potvrzených případů nákazy. Od počátku epidemie covidu-19 se tak v zemi nakazilo nejméně 504 509 lidí, z nichž 37 210 zemřelo.

V některých italských regionech platí už nyní noční zákaz vycházení a jsou v nich zavřené i školy. V Piemontu a Lombardii zůstala o víkendu zavřená nákupní centra. Jinak mají Italové například povinnost nosit roušky mimo domov.

Španělsko omezí cesty i noční vycházení

Španělská vláda dnes na mimořádné schůzi schválila kvůli dalšímu nárůstu počtu případů nákazy novým koronavirem na dva týdny nouzový stav, platit začíná ode dneška. Schválila i zákaz nočního vycházení pro celou zemi s výjimkou Kanárských ostrovů a omezení shromažďování maximálně na šest osob, výjimku mají členové jedné domácnosti. Autonomní regiony mohou také omezit cestování do svého regionu a opačným směrem, řekl premiér Pedro Sánchez. Uvedl také, že na rozdíl od jara, kdy se nouzový stav prodlužoval vždy o dva týdny, bude nyní poslance žádat o jeho prodloužení o půl roku.

"Situace je výjimečná a nouzový stav je jediný účinný nástroj, jak bojovat s tímto virem," řekl Sánchez. Dodal, že o nouzový stav ho požádala většina autonomních regionů. Uvedl také, že zákaz nočního vycházení se týká všech regionů s výjimkou Kanárských ostrovů, kde je lepší epidemická situace. Sánchez také oznámil omezení shromažďování lidí na veřejnosti na šest osob, výjimku mají členové jedné domácnosti. Toto opatření už ale v některých regionech zavedly jejich vlády.

Nákupní centrum v Berlíně
Křečkování začíná. Němci kvůli covidu nakupují toaletní papír a dezinfekci

"Autonomní regiony mohou vyhlásit omezení pohybu v celém regionu či jeho části, tedy mohou omezit cesty na své území a z něj," vysvětlil Sánchez. Média předtím psala, že cestování mezi regiony omezí vláda.

Španělská vláda schválila nouzový stav na naléhání většiny autonomních regionů, které chtěly vyhlásit zákazy nočního vycházení, ale obávaly se, že takové opatření nepotvrdí soudy. Některé regiony, a sice Kastilie-León a Valencie, už zákaz nočního vycházení vyhlásily tento víkend.

Vláda dnes vyhlásila zákaz nočního vycházení od jedenácti večer do šesti ráno s tím, že vedení regionů si mohou čas o hodinu posunout.

Deník El País připomněl, že nynější nouzový stav je odlišný od toho, který ve Španělsku platil od poloviny března do června. Ten zahrnoval dočasně také omezení zbytné ekonomické činnosti, zavření většiny obchodů, restaurací, kin či sportovišť. Paralyzování ekonomiky se chce vláda tentokrát vyhnout.

Slovenský premiér Igor Matovič
Slovensko zpřísní opatření proti koronaviru. Omezí volný pohyb lidí

Odlišné od jara je i to, že tehdy španělská vláda postupně žádala poslance o prodloužení nouzového stavu vždy o dva týdny. Teď Sánchez řekl, že bude žádat prodloužení rovnou o půl roku, tedy do 9. května. Podle místních médií má vláda v parlamentu pro schválení prodloužení dostatečnou podporu.

Ve Španělsku, které má zhruba 47 milionů obyvatel, se dosud potvrdilo asi 1,05 milionu případů nákazy novým koronavirem, z toho nejméně 34 752 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo. Údaje jsou k pátečnímu večeru, o víkendu ministerstvo zdravotnictví nová čísla nezveřejňuje. V sobotu ale několik autonomních regionů hlásilo nové rekordní denní nárůsty.

Denní přírůstek na Slovensku poprvé přesáhl 3000 

Slovensko v sobotu již třetí den za sebou vykázalo rekordní přírůstek počtu potvrzených případů nákazy koronavirem. Pětimilionová země zaznamenala 3042 nových případů infekce, o den dříve to bylo 2890. Vyplývá to z údajů, které dnes slovenská vláda zveřejnila na svých internetových stránkách. V Česku v sobotu přibylo 12 472 nakažených.

Od začátku pandemie covidu-19 se na Slovensku prokazatelně nakazilo už 43 843 osob. Na nemoc zatím zemřelo 159 lidí, v sobotu se podle vládních údajů toto číslo nezměnilo. Do statistik země zahrnuje jen ty případy, u kterých bylo potvrzeno úmrtí na plicní formu covidu-19.

Odběrové místo pro testy na koronavirus v KNTB Zlín
Američané o Česku: Země, která v létě slavila, se nyní před covidem opět zavírá

Rekordní denní přírůstek přes 3000 potvrzených případů nákazy koronavirem dnes oznámilo rovněž sousední Maďarsko, Země, která má zhruba deset milionů obyvatel, ohlásila 3149 nových případů. Celkový počet případů nákazy tam tak dosáhl 59 247. Počet úmrtí stoupl o 35 na 1425.

Slovensko od tohoto víkendu výrazně omezilo volný pohyb lidí. Opatření se obecně nevztahuje například na cesty do zaměstnání, k obstarání základních životních potřeb včetně nákupu potravin, na návštěvu lékaře, pobyt v přírodě v rámci okresu či na doprovod dítěte do školy.

Slovenský premiér Igor Matovič dnes vyzval obyvatele k ostražitosti. Upozornil, že oproti předchozí sobotě se denní přírůstek počtu případů nákazy téměř zdvojnásobil. "Bylo správné nasadit lockdown, abychom snížili mobilitu lidí, a tím i pravděpodobnost nákazy," napsal na svém facebookovém účtu.

Odběrové místo pro testy na nákazu koronaviru v německém Ronnenbergu 20. října 2020
Skokový nárůst nakažených ve státech EU. V Německu je situace velmi vážná

Dodal nicméně, že samotná omezení pohybu jsou za současné situace nedostatečná a že klíčovou roli musí sehrát celoplošné testování. Úvodní fáze tohoto testování začala v pátek ve čtyřech okresech na severním a východním Slovensku.

V Berlíně se opět demonstruje proti opatřením 

Zhruba dva tisíce lidí se dnes sešly v centru Berlína na demonstraci proti opatřením, která přijala v boji s šířením nového koronaviru německá vláda. Většina účastníků akce na Alexanderově náměstí neměla roušky, nedodržovaly se ani minimální rozestupy, informovala agentura DPA. Dnes se má uskutečnit ještě jedna demonstrace, na kterou by podle německých médií mohlo dorazit až deset tisíc lidí.

Na Alexanderově náměstí v centru Berlína se shromáždila pestrá směsice občanů, mezi účastníky byli i starší lidé a rodiny s dětmi. Skandovala se hesla jako "Jsme tu a jsme hlasití, neboť nám kradou svobodu" či "My jsme národ", které se používalo při demonstracích v někdejší Německé demokratické republice v roce 1989.

O koupi ostrovů vyvolanou koronavirem je velký zájem.
Miliardáři se bojí koronaviru. Chtějí koupit i celé ostrovy

Účastníci akce měli v plánu vydat se na pochod z Alexanderova náměstí po třídě Karl-Marx-Allee k hale Kosmos, kde se dnes měl konat Světový zdravotnický summit. Kvůli horšící se epidemické situaci se ale akce přesunula na internet. Hosté summitu, například německý ministr zdravotnictví Jens Spahn či přední virolog Christian Drosten, přednesou své projevy prostřednictvím videokonference.

Když se pochod vydal z Alexanderova náměstí na cestu, neuposlechli někteří účastníci podle DPA pokynů a střetli se s policií. "Nedodržovala se povinnost minimálních rozestupů, ani zakrývání úst a nosu," napsala na twitteru policie. Podle listu Berliner Zeitung policisté několik lidí zadrželi.

Polsko v době koronaviru. Ilustrační snímek
Koronavirus v Polsku: Aby posilovna nemusela zavřít, prohlásí se za kostel

V německé metropoli by se dnes v 17:00 měla uskutečnit ještě jedna demonstrace. Organizátoři ji svolali k Vítěznému sloupu v parku Tiergarten. Listy Bild a Berliner Zeitung shodně tvrdí, že by na ni mohlo dorazit až deset tisíc odpůrců vládních restrikcí.

Agentura DPA upozornila, že v noci na dnešek někdo zaútočil na budovu Institutu Roberta Kocha (RKI) v berlínské čtvrti Tempelhof-Schöneberg. Neznámí útočníci na ni hodili zápalné lahve. Policisté zatím motiv činu neurčili, nevylučují ale ani politický motiv a souvislost s dnešními demonstracemi. RKI je zdravotnický institut, který sleduje vývoj epidemie covidu-19 v Německu a pravidelně zveřejňuje data o nakažených a zemřelých.