V Tolentinu zemřel sedmdesátiletý muž na infarkt a v městečku Camerino utrpělo vážné zranění dítě, když se zřítil byt, v němž bydlelo s rodiči. Region postihla stejná katastrofa už letos v srpnu, kdy si vyžádala několik stovek životů. Otřesy pokračovaly přes noc i ve čtvrtek dopoledne. Způsobily značné škody 
a paniku, několik tisíc lidí opustilo domovy. Česká diplomacie sdělila, že nemá informace o tom, že by zemětřesení postihlo českého občana.

„S CK tam v tuto chvíli nikdo organizovaně není," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Dodal, že v regionu může být řada českých individuálních turistů.

Lidé vybíhali z domů, zachránili si život

Od středečních 19 hodin do čtvrtečního rána bylo podle italského geofyzikálního ústavu mezi oblastmi Marche a Umbrie zaznamenáno na 200 otřesů. Nejsilnější měl hodnotu 5,9 stupně a byl zaznamenán ve středu po deváté večer.

Nejprve se půda začala chvět u vesnice Castelsantangelo sul Nera, která leží 
v provincii Macerata a jejíž centrum bylo podle starosty z 90 procent zničeno.

Další zemětřesení bylo silnější a zaznamenáno bylo 
o deset kilometrů dál na sever. To, že už při prvním zemětřesení lidé vybíhali ven, podle záchranářů spasilo život lidem, kteří nebyli uvnitř budov při pozdějších silnějších otřesech. Panika vypukla i v Římě, kde lidé rovněž vybíhali na ulici.

V severovýchodní části italské metropole se na některých domech objevily pukliny. Otřesy vyvolaly mezi obyvatelstvem postižené oblasti strach a připomněly srpnovou katastrofu. Hlášeny jsou rozsáhlé materiální škody a několik lehce zraněných.

Svědek z Ussity: Bylo to apokalyptické


Ohnisko největších otřesů bylo v hloubce asi devíti kilometrů, epicentrum pak zhruba 100 kilometrů od Ancony, která je střediskem oblasti Marche na pobřeží Jaderského moře.

Úřady se musely postarat o 3000 lidí, kteří se rozhodli přečkat noc pod širým nebem, v autech nebo v nouzovém ubytování.
Jedním z nejvíce poškozených míst je obec Ussita. „Zemětřesení bylo velmi silné, apokalyptické, lidé křičeli v ulicích, byla tma. 
S naší vesnicí je konec," sdělil novinářům místní starosta Marco Rinaldi.

Otřesy způsobily podle italských médií škody také na některých kulturních památkách. Praskliny byly objeveny například na Dóžecím paláci v Urbinu, 
v němž se nacházejí díla velkých umělců jako byli Tizian, Raffaelo a Piero della Francesca.

Italská vláda podle některých informací vyčlenila na pomoc částku 40 milionů eur (1,1 miliardy Kč). Teprve před několika dny však přitom kabinet zveřejnil plán investic v objemu čtyř miliard eur (108 miliard Kč) v regionu, který utrpěl vážné škody při posledním zemětřesení z konce srpna 2016.