Klíčové vítězství Lettova kabinetu v Senátu zajistil rozkol ve straně Lid svobody (PdL), kde se více než dvě desítky senátorů vzbouřily proti Berlusconimu. Odpoledne nakonec důvěru vyslovilo vládě 235 senátorů a 70 jich bylo proti. Několik posledních Berlusconiho věrných raději ze sálu odešlo. Sám Berlusconi, jenž se neubránil podle televizních záběrů pláči, který jen špatně skrýval dlaněmi na obličeji, přitom také formálně hlasoval pro.

Malý vliv

Večer pak korunovalo Lettovo vítězství hlasování v Poslanecké sněmovně, kde kabinet podpořilo 435 zákonodárců a 162 jich bylo proti. V dolní komoře byl ale vliv Berlusconiho formace malý. I bez ní měla vláda dostatečnou podporu.

Berlusconi dnes nejprve uvedl, že jeho strana si ještě rozmyslí, jak bude hlasovat, a poté jeho spolustraníci tvrdili, že PdL bude proti. Odpoledne ale Berlusconi překvapivě oznámil, že poslanci jeho strany pro Lettův kabinet nakonec ruku zvednou. Podle agentury AFP tak oficiálně učinil po premiérově ujištění, že mimo jiné sníží daňové zatížení v zaměstnanec­ké sféře.

Expremiér, který o víkendu inicioval demisi pěti ministrů PdL s cílem vládu oslabit, narazil počátkem týdne na rostoucí odpor svých spolustraníků, kterým se vidina politické a tím i hospodářské destabilizace země nelíbila. Signál ke vzpouře vyslal muž číslo dvě v PdL Angelino Alfano, který byl doposud označován za Berlusconiho nástupce a který vyzval k podpoře vlády, z níž byl sám donucen odejít.

Čtyři roky vězení

Nová politická krize v Itálii nastala poté, co soud v srpnu Berlusconiho za daňové podvody pravomocně potrestal čtyřmi roky vězení. V souvislosti s tím se nyní také rozhoduje, zda bude zbaven senátorského mandátu. O zahájení procedury, která může vyústit až v expremiérovo vyloučení z horní komory parlamentu, má v pátek hlasovat imunitní výbor Senátu.

Itálie, kterou těžce zasáhla finanční krize, je podle premiéra Letty již vyčerpaná neustálými politickými boji, které by měly konečně skončit. „Už žádnou zákopovou válku," prohlásil Letta a vyzval zákonodárce, aby jeho vládu podpořili. Nové volby by podle něj politické problémy v zemi nevyřešily, protože vzhledem k hojně kritizovaným volebním zákonům by opět hrozilo, že hlasování skončí patem. Stejně jako tomu bylo letos v únoru.

Podle italských médií vzpoura více než třetiny Berlusconiho straníků představuje pro tohoto politika stíhaného justicí v několika velkých kauzách vážnou porážku. Předznamenává zřejmě i konec jeho politické kariéry. Politickou činnost bude pravděpodobně na několik let muset tak jako tak přerušit právě kvůli daňovým deliktům.