"Neděláme to pro peníze, ale ze solidarity. Chceme učinit něco konkrétního, abychom přispěli ke zmírnění uprchlické tragédie, vůči které jsme bezmocní," citoval v dnešním vydání deník La Repubblica 48letého Maria Sessu, který se spolu se svou rodinou chystá ubytovat jednoho běžence.

Poskytovatelé bydlení musí podstoupit dvoudenní kurz a pro své svěřence musí připravit vybavenou místnost s vlastní koupelnou. Do konce ledna se chystá charita vybrat první žadatele o azyl, kteří se k milánským rodinám nastěhují.

Pro Milán je ubytování běženců v soukromí značně levnější, než kdyby o azylanty pečovalo přímo město. Ušetřené prostředky a kapacity chce radnice věnovat na intenzivní jazykové kurzy pro imigranty a na jejich další vzdělávání.

Postup Milána kritizuje protievropská a separatistická strana Liga Severu. "Milán by měl veřejné peníze vynaložit na milánské občany v nouzi," uvedla strana, která se staví nepřátelsky vůči přijímání uprchlíky.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) loni do Itálie připlulo asi 150.000 migrantů. Oproti roku 2014 je to o 20.000 méně.