„Výběr se musí provádět velice pečlivě, takové dohody neuzavíráme jen tak s každým. Je potřeba určitá důvěra ze solidního a pevného vztahu, který nemáme jen tak s každým," řekl Netanjahu na tiskové konferenci na dotaz ČTK. Je přesvědčen, že technologické znalosti na obou stranách mohou pomoci oběma zemím.

Debaty na téma kybernetické bezpečnosti se podle Netanjahua příliš nevedou. „Kyberbezpečnost je něco nového a roste to obrovským tempem. Všechno je digitální, a bude to proto zranitelné. Může se to dotknout všeho – aut, bankovních účtů, letadel, elektřiny, vašeho domu, lékařských záznamů," řekl Netanjahu. Výzva je proto obrovská, míní.

Zároveň ale v oblasti vidí obrovské příležitosti pro firmy, které jsou na špici. „Je to neuvěřitelná obchodní příležitost, je zvláštní, že země se v tom příliš nespojují. My to právě teď děláme, máme spolu s ČR velké výzvy a příležitosti," u­vedl.

Ne pro všechny země je otázka prioritní

Dokument o navázání spolupráce, sdílení informací o své činnosti a kybernetických bezpečnostních hrozbách, organizování školení a výměny pro své pracovníky uzavřel s izraelskou stranou ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil s izraelským Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost.

Český premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že by byl rád, kdyby se vytvořila skupina zemí, která chápe kybernetickou bezpečnost jako prioritní. „Povedeme diplomatická jednání a chceme na tom velmi intenzivně spolupracovat s Izraelem, abychom takové zájmové uskupení států zorganizovali," ře­kl.

Ne pro všechny země je však otázka prioritní, míní Sobotka. „My se snažíme spolupracovat se státy, které to jako důležitou oblast vidí, mají tady úspěch a výsledky. Izrael mezi takové státy patří, je přirozené, že tady hledáme spolupráci," uvedl premiér.

ČR a Izrael budou sdílet informace o kybernetických hrozbách
Sdílení informací o kybernetických bezpečnostních hrozbách, společná školení expertů nebo širší spolupráce v cestovním ruchu patří mezi závazky z memorand, která dnes podepsala česká delegace v rámci česko-izraelských mezivládních konzultací v Jeruzalémě. Na jednáních se hovořilo i o možnosti vzdělávání českých lékařů v oblasti léčebného konopí či řešení problémů se suchem. Obě země se dohodly na dalším rozvoji svých mimořádných vztahů a konání společných zasedání vlád jednou za dva roky.

Memoranda podepsali ministři a další členové delegace na tiskové konferenci před závěrečným plenárním zasedáním obou kabinetů. Premiér Bohuslav Sobotka na jednodenní jednání přicestoval do Jeruzaléma se sedmi ministry své vlády.

Členem výpravy byl i ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil. Ke sdílení informací zavazuje NBÚ a izraelský Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost memorandum, ve kterém plánují společně organizovat školení, vyměňovat si pracovníky a pořádat pravidelné konzultace.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová prosadila spolupráci v cestovním ruchu. „Já sem povezu českou delegaci s cestovními kancelářemi, následně to bude recipročně v ČR. Očekávám zvýšení zájmu českých kanceláří o Izrael a to, že nabídnou konkrétní balíčky pro izraelské turisty," řekla Šlechtová v Jeruzalémě novinářům.

V oblasti léčebného konopí pro vědecké a zdravotnické účely je Izrael na špičkové úrovni, uvedl Úřad vlády. Do Izraele by tak měli vyrazit na školení čeští lékaři. „Rád bych tu spolupráci posunul výrazně dále. V první skupině bych si představoval, aby do Izraele vycestovalo deset lidí, máme připraven i grant," řekl před jednáním ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Ministr životního prostředí Richard Brabec přišel s tématy sucha a hospodaření s vodou. V Izraeli se více než tři čtvrtiny odpadní vody recyklují a velká část se používá v zemědělství. Na čištění vod se pak využívá speciální technologie ultrafialového záření, uvedlo ministerstvo životního prostředí.

Premiér Sobotka se během dne sešel s prezidentem Reuvenem Rivlinem, předsedou parlamentu Julim Edelsteinem i premiérem Benjaminem Netanjahuem. Zasadil strom v Háji národů a navštívil Izraelské muzeum, kde viděl například svitky od Mrtvého moře, nejstarší biblické rukopisy na světě.

Česko patří mezi jednoho z nejbližších spojenců Izraele v Evropě. I když se současná Sobotkova vláda snaží hledat vyváženější pozici vůči Palestincům než dřívější pravicové kabinety, její vztahy s Izraelci jsou stále vysoce nadstandardní.

První mezivládní konzultace s Izraelem se uskutečnily v roce 2011 v Jeruzalémě, další o rok později v Praze. Naposledy se kabinety setkaly v Jeruzalémě před dvěma lety. Letošní konzultace měly původně být v Praze, ale kvůli programu izraelské vlády byly plány změněny. Ve stejném formátu jedná česká vláda už jen se Slovenskem a Polskem.