Bomby zasáhly také infrastrukturu, v Gaze v noci panovala prakticky úplná tma. Vedle bezpečnostních rizik vzniká podle AFP i krize humanitární, o své domovy přišlo při bombardování přes 2500 Palestinců a na 40.000 jich muselo svá bydliště opustit. Palestinci se hromadí v přeplněných krytech, píše DPA.

Summit EU k Izraeli a Gaze
Borell vyzval k příměří mezi Izraelem a Hamásem. Společné prohlášení EU neprošlo

Palestinský Hamás na šest hodin pozastavil raketovou palbu na Izrael a obnovil ji až ráno, kdy zněly poplašné sirény v jihoizraelském městě Netivot. Armádní mluvčí Hidai Cilberman řekl, že armáda nezná důvod nočního přerušení raketové palby a že její kampaň proti Hamásu a Islámskému džihádu pokračuje. Podle mluvčího jsou cílem především tunely radikálů. Brzo ráno izraelská letadla zasáhla i útočné čluny Hamásu, které měly být použity proti izraelskému námořnictvu.

Při jednom z dnešních náletů byla zasažena šestipatrová budova, v níž byly knihovny a studijní centra Islámské univerzity v Gaze. V hromadě trosek bylo vidět počítače, stoly a židle.

Egypt se rozhodl poslat do Gazy humanitární pomoc. Jeho ministryně zdravotnictví Halá Zájdová řekla, že do Gazy míří 65 tun chirurgických potřeb, lahve s kyslíkem, injekční stříkačky, antibiotika a masti na spáleniny v hodnotě 14 milionů egyptských liber (18,5 milionu korun). Při pondělním bombardování byla v Gaze zničena jediná klinika na trasování covidu-19. Rafáh je jediný hraniční přechod, který nekontroluje Izrael a který spojuje Pásmo Gazy s Egyptem.

Ilona Škamlová ukazuje izraelskou aplikaci Red Alert na padající rakety.
Siréna, rychlý útěk do krytu a velká rána. Češka zažila v Izraeli raketový útok

Armáda tvrdí, že míří především na teroristy a že jich už 150 zabila. Na palestinské straně ale umírají také civilisté, tamní úřady hlásí od 10. května 213 mrtvých, mezi nimi 61 dětí, a přes 1400 raněných. Izrael má deset mrtvých a 294 raněných.

Otevření hraničního přechodu 

Situace v okolí přechodu Kerem Šalom, který slouží k přepravě zboží do Gazy, byla dnes napjatá. Přechod se podle AFP otevřel na několik hodin, následně však byl při pokračující palestinské palbě na Izrael znovu uzavřen. Konvoj s mezinárodní humanitární pomocí se musel otočit. Přechod byl uzavřen od 10. května, kdy boje začaly.

Na Izrael dnes mířilo šest střel z Libanonu, ale nepřelétly hranici. Od jordánské hranice pak na sever Izraele letělo bezpilotní letadlo, které armáda sestřelila. Zda bylo posláno z Jordánska, není jasné.

Izraelský prezident Reuven Rivlin podle dnešního sdělení Hradu zaslal českému prezidentovi Miloši Zemanovi dopis, v němž mu vyjádřil "hluboký vděk" za "přátelství, solidaritu a pevné odhodlání za bezpečnost Izraele". Zeman minulou středu zaslal Rivlinovi telegram, v němž Izraeli vyjádřil "plnou podporu a solidaritu". V pátek Pražský hrad vyvěsil na podporu Izraele na prvním hradním nádvoří vedle české vlajky izraelskou vlajku.

Izraelská dělostřelecká jednotka odpaluje raketu, která míří na cíle v Pásmu Gazy
Napětí stoupá. Izraelská armáda zaútočila na dům šéfa Hamásu

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes vyzvali k okamžitému zastavení bojů mezi Izraelem a Hamásem, které má umožnit ochranu civilistů a doručení humanitární pomoci. Neshodli se však na společném prohlášení požadujícím od Izraele "přiměřenou obranu" před útoky z Pásma Gazy. Navrhovaný společný text podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella podpořilo 26 z 27 členských zemí. Připojit se odmítlo Maďarsko.

Za klid zbraní se předtím poprvé přimluvil také americký prezident Joe Biden. Spojené státy přitom dosud blokovaly vydání rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by boje razantně odsoudila. Rada se k dalšímu jednání sejde opět dnes.