K izraelským požadavkům dále patří ukončení pašování a převozu zbraní do pásma, zastavení raketové palby a útoků na izraelské vojáky u hranice s pásmem ze strany všech palestinských skupin. Izrael si ale dále chce uchránit právo na pronásledování teroristů v případě již vykonaného útoku nebo jestliže bude mít informaci o útoku bezprostředně hrozícím. Dále souhlasí s tím, aby zůstal otevřený hraniční přechod Rafáh mezi pásmem a Egyptem, ale přechody do Izraele zůstanou uzavřeny. Garantem dohody o příměří mají být egyptští politici včetně prezidenta Muhammada Mursího.

Zprávy z jednání ale nejsou jednoznačné, objevily se už i takové, podle nichž jednání zkrachovala nebo podle nichž Izrael požaduje dohodu do 72 hodin, jinak přistoupí k pozemní vojenské operaci.

Hamas požaduje zastavení vojenský útoků na Gazu i cílených akcí proti vedení této organizace a dále spolehlivou garanci Egypta. Vlastní požadavky vznesla i další z radikálních skupin Islámský džihád. Ta k zastavení útoků na pásmo řadí lepší spojení mezi Palestinci z pásma Gazy s těmi, kteří obývají západní břeh Jordánu. Mezi oběma územími leží Izrael.

Boje pokračují

Boje a raketové útoky dnes pokračovaly. Rakety vyvolaly poplach v izraelských městech Aškelon, Ašdod, Beerševa, Sderot a dalších. Protiraketová obrana osm z raket zneškodnila a ty, které dopadly, nikoho nezranily. Od neděle zahynulo dalších 14 Palestinců, takže na palestinské straně je za šest dní konfliktu na 90 mrtvých. V Izraeli zemřeli tři lidé.

Dle průzkumu veřejného mínění otištěného v deníku Haarec s nynější operací proti pásmu souhlasí 84 procent Izraelců a proti ní je jenom 12 procent. Případnou pozemní ofenzívu by podpořilo 30 procent z dotázaných a 39 procent je toho názoru, že by se mělo zůstat jenom u leteckých útoků.

Izrael připraven k invazi

Izrael sice zmobilizoval pro případ pozemní operace desítky tisíc záložníků, ale prozatím stále tvrdí, že dává přednost diplomatickému řešení. Jeden z poradců premiéra Benjamina Netanjahua dnes řekl, že „Izrael dává přednost politickému řešení, které obyvatelům jižního Izraele zaručí klid. Bude-li to možné, pak už pozemní operace nebude zapotřebí," řekl tento zdroj, jehož agentura Reuters neidentifikovala.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes Izrael ostře kritizoval, když jeho postup proti pásmu označil za teroristický čin. „Ti, kdo spojují islám s terorismem, zavírají oči před masovým vražděním muslimů a odvracejí se od masakrů dětí v Gaze. Proto říkám, že je Izrael teroristickým státem a to, co dělá, jsou teroristické činy," prohlásil Erdogan. Turecko do pásma Gazy v úterý posílá šéfa své diplomacie Ahmeta Davutoglua.