Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás přitom požaduje zastavení budování osad jako hlavní podmínku pro obnovení mírových jednání, která byla pozastavena v prosinci.

Neberou vážně mírový proces

„Ministr obrany Ehud Barak schválil výstavbu 455 bytových jednotek v osadách v Judeji a Samaří (na západním břehu Jordánu),“ oznámilo ministerstvo.
Kabinet premiéra Benjamina Netanjahua přistoupil k řešení, které má podle analytiků uspokojit členy nové izraelské pravicové vlády. Palestinci je ovšem vnímají jako znamení, že Izrael nebere blízkovýchodní mírový proces vážně.

Úplné zmrazení výstavby Netanjahuova vláda nadále odmítá. Nejvíce bytů bude postaveno nedaleko Betléma, Ramalláhu, Jeruzaléma a poblíž jordánské hranice.

Chtějí vlastní stát

Přílivu Židů na Západní břeh se Palestinci, kterých zde žije na 2,5 milionu, brání. Chtějí vlastní stát. Jejich životní podmínky tu nejsou zdaleka ideální. Jakmile dovrší 15 let, dostávají Izraelem vydávané doklady totožnosti. Přes izraelské kontroly na hranici území se pak mohou dostat jen se zvláštním povolením izraelských úřadů.

„Až teď jsem si uvědomila, že vlastně žijeme v okupaci,“ řekla Reuters Hanín, jedna z Palestinek žijících na Západním břehu. (tn)