Rodinám dvou izraelských vojáků, jejichž únos bojovníky Hizballáhu se v létě 2006 stal záminkou k izraelské invazi do Libanonu, skončí ve středu bezesné noci.

Bezmála dva roky od prvního výstřelu izraelsko-libanonské války se příbuzní Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva dnes dočkají svých ztracených synů.
Kabinet premiéra Ehuda Olmerta totiž v úterý po vleklých vyjednáváních konečně schválil výměnu izraelských vojáků za pětici Libanonců z radikálního islámského hnutí Hizballáh, kteří si odpykávají vysoké tresty v izraelských káznicích.

Ani Izraelci však zatím nevědí, zda Hizballáh vydá do Izraele živé vojáky, nebo jen tělesné ostatky v rakvích. Jen málokdo v Izraeli ale věří, že muži jsou stále naživu.

Mrtví, nebo živí?

„Doufám, že ta noční můra zítra skončí. Musíme být ale silní, abychom se připravili na obě možnosti, dobrou i tu špatnou,“ prohlásil pro izraelský armádní rozhlas otec Eldada Zvi Regev.

Výměna libanonských vězňů nenadchla izraelského prezidenta Šimona Perese ani parlamentní opozici. Ta vládu premiéra Olmerta viní z toho, že odsouzené zločince vyměňuje za pravděpodobně mrtvé vojáky a vytváří tak precedent, kdy nepřátelé nebudou mít motivaci držet zajaté Izraelce naživu.

Olmert nicméně vyjádřil rozčarování nad zprávami o izraelském letci Ronu Aradovi, který padl do zajetí Hizballáhu před 22 lety.
Hizballáh navzdory slibu do Izraele předal pouze několik fotografií, výňatky z deníku a 80stránkovou zprávu, která hovoří o tom, že Arad zemřel. Nijak ale neobjasňuje okolnosti jeho smrti a nepřináší žádný hmatatelný důkaz podporující toto tvrzení.

Návrat „hrdinů“

Přesto se kabinet rozhodl dát výměně zelenou. Do Libanonu tak z izraelských věznic již ve středu poputují čtyři bojovníci Hizballáhu zajatí roku 2006 a Samír Kantár odsouzený v roce 1979 za vraždu tří Izraelců. Na hraničním přechodu, kde k výměně dojde, na pětici Libanonců čekají slavobrány a přivítání pro hrdiny.

Spolu s nimi předá Izrael do Libanonu také ostatky 199 Libanonců a Palestinců, kteří byli zabiti během mnohaletého konfliktu.