Izrael se v rámci dohody o obnově mírových rozhovorů zavázal, že letos pustí 104 vězněných Palestinců. Prvních 26 se dostalo na svobodu 13. srpna, stejně velká skupina vyjde z vězení dnes. Pět z vězňů je z pásma Gazy, ostatní ze západního břehu Jordánu. Právě je už vojáci dopravili z izraelských věznic do vězeňského zařízení v Oferu, odkud pak budou rozvezeni na své adresy.

Před věznicí se v pondělí shromáždilo 1500 lidí a žádali, aby premiér Benjamin Netanjahu rozhodnutí změnil. Mezi demonstranty byli především příbuzní obětí palestinských teroristických ak­cí.

Mezi propuštěnými je Ísá Abid Rabú, odsouzený v roce 1984 za vraždu dvou izraelských studentů. Rabú si z těch, kteří dnes vyjdou na svobodu, odpykal v izraelském žaláři nejdelší dobu. Všichni násilné činy spáchali před podpisem první izraelsko-palestinské mírové dohody v roce 1993, i když někteří byli souzeni až po podpisu.

Není komu důvěřovat

Příbuzné obětí obvolávala vězeňská služba předtím, než zveřejnila jména propuštěných na svém webu. Izraelka Varda Akivaová se takto dověděla v neděli večer, že osvobozen bude i vrah jejího syna. „Vláda nás zradila, není komu důvěřovat," řekla deníku The Jerusalem Post. To, že je propuštění součástí mírového procesu, ji nijak neuklidňuje, protože v možnost žít s Palestinci v míru nevěří. K věznici Ofer se vydala se svými zbylými čtyřmi dětmi.

Jejího syna zabili dva pachatelé. Jedním z nich byl izraelský Arab, který na současném seznamu není, ale má být ve skupině 104 propuštěných osob. „Budou na svobodě a za měsíc nebo dva se k terorismu vrátí. Lidé, kteří mají krev na rukou, se nezmění," řekla Akivaová.