Dva domy se nacházely na okupovaném Západním břehu Jordánu a devět patřilo do okupovaného východního Jeruzaléma, uvedla izraelská nevládní organizace Ir Amim. Dva z domů nebyly obydlené. Při demolicích vypukly střety, při kterých utrpělo zranění několik Palestinců.

Jednou ze zničených staveb byla i dvoupatrová budova, o střechu nad hlavou tak přišlo 44 lidí, včetně 11 dětí, dodala nevládní organizace. Podle místních obyvatel je izraelské úřady v pondělí odpoledne varovaly, že domy budou zbourány.

Izrael letos navýšil počet demolic palestinských budov, které podle úřadů nemají stavební povolení. Palestinci se ale brání s tím, že podobná povolení je od židovského státu téměř nemožné dostat. Například ve východním Jeruzalémě bylo letos zbouráno již 78 domů, za celý loňský rok to přitom bylo 74 budov.

Palestinci tvrdí, že je izraelské úřady chtějí dostat z Jeruzaléma, který je pro židovský stát nedělitelným hlavním městem. Palestinci chtějí, aby se jeho východní část stala hlavním městem jejich budoucího státu.