Tři lodi zapojené do tak zvané Flotily svobody III. vypluly z jižní Evropy ke břehům Pásma Gazy začátkem minulého týdne. Původně vezly 70 aktivistů ze 20 zemí, k nimž patřil například bývalý tuniský prezident Munsif Marzúkí, profesor Henry Ascher, filmař Lennart Berggren či mluvčí feministické iniciativy Maria Svenssonová. Jejich cílem bylo vymoci otevření přístavu v Gaze. Dvě z plavidel uposlechla výzvy izraelských úřadů a v cestě ke Gaze nepokračovala, švédskou loď Marianne, která vyrazila z Göteborgu už začátkem května, ale zastavilo až námořnictvo.

Izrael nasadil vojsko proti podobné flotile vypravené v roce 2010 z Turecka. Při zásahu vojenské jednotky na palubě lodi Navi Marmara zemřelo deset tureckých aktivistů a Izrael tím přišel o do té doby se slibně vyvíjející spojenectví s Tureckem.

Izrael uvalil blokádu na palestinskou Gazu v roce 2006, když tam radikálové z Hamasu unesli izraelského vojáka. Pro civilisty se tak uzavřely hraniční přechody a Izrael drasticky omezil také dopravu zboží. Postupně začal opatření zmírňovat, ale občané Gazy mohou vycestovat jen přechodem do Egypta, který není otevřen nepřetržitě. Izrael v rámci blokády omezil Palestincům pohyb na moři jenom do vzdálenosti šesti námořních mil (11 kilometrů) od břehů.