Před soudem v Los Angeles to v dalším stání procesu s Jacksonovým lékařem Conradem Murraym v pátek uvedl poslední svědek obhajoby lékař Paul White.

Skutečnost, že světoznámý zpěvák si léky podal sám, je podle něj nejpravděpodobnější scénář vysvětlující, proč byly po smrti Jacskona v červnu 2009 v jeho těle nalezeny vysoké hodnoty propofolu a lorazepamu.

White uvedl, že vzhledem k množství propofolu v Jacksonově moči se domnívá, že asi hodinu poté, co Murray přiznal, že zpěvákovi podal relativně malé množství 25 miligramů propofolu, si zpěvák sám injekční stříkačkou podal další dávku.

"Při podání dalších 25 miligramů, o nichž spekulujeme, že si je stříkl sám Jackson, by hladina prudce stoupla a v okamžiku smrti by byla skoro totožná s hladinou zjištěnou v moči během pitvy," řekl White soudcům. S využitím matematického modelu také řekl, že popový zpěvák, který trpěl nespavostí, dříve během noci mohl užít osm tablet lorazepamu. Tím by se množství sedativ přiblížilo k objemu zjištěnému v jeho krvi během pitvy.
Murray je souzen na neúmyslné zabití a v případě usvědčení mu hrozí čtyřleté vězení.

Experti obžaloby, kteří svědčili minulý týden, tvrdí, že Murray musel zpěváka nechat po několik hodin napojeného na intravenózní dávkovač propofolu. Podle Whitea pro tuto hypotézu nesvědčí zařízení místnosti, v níž byl Jackson nalezen. Odborníci povolaní prokuraturou Whitea podrobí v pondělí křížovému výslechu.

Proces, naplánovaný na pět týdnů, se blíží závěru. Podle právníků Murray nehodlá vystoupit na svou obhajobu. Při policejním výslechu řekl, že se pokoušel Jacksona vymanit z návyku na propofol, ale v den smrti prý ho zpěvák prosil, aby mu látku podal. Murraymu přitěžuje přesvědčení obžaloby, že volal příliš pozdě záchrannou službu a že jejím lékařům ani nemocničnímu personálu o propofolu neřekl. Tvrdil také, že by propofol nikdy nepoužil k řešení nespavosti.