„Česká republika je mi velmi blízká, strávil jsem jako dítě pět let v Československu," uvedl Kličko. Českou metropoli prý navštěvuje každý rok a pokaždé vidí velké množství pozitivních změn, ke kterým ve městě dochází. „Je důležité využít vaší zkušenosti, inspirovat se," dodal.

Rodina Kličkových žila v 80. letech v severočeské Mimoni. Vitalijův otec byl totiž vojenským pilotem a byl v rámci sovětské vojenské okupace převelen do Československa.

Ještě donedávna se o šéfovi ukrajinské strany UDAR mluvilo jako o hlavním kandidátovi na ukrajinského prezidenta, nakonec se ale rozhodl do tohoto klání nenastoupit. „Proč? Protože všechny změny a reformy v zemi vycházejí z metropole a já chci dělat změny," odpověděl Vitalij Kličko na dotaz, proč je lepší být starostou než prezidentem.

Praha je spolupráci otevřena

Jak uvedl pražský primátor, s možným budoucím starostou Kyjeva hovořili o nadcházejících volbách a problémech, které vidí ve správě Kyjeva i celkově Ukrajiny. Hudeček ho informoval i o dnešním ranním setkání se současným vedením metropole a navázání spolupráce. „Pokud by volby vyhrál a chtěl by ve spolupráci pokračovat až do té fáze partnerských měst mezi Prahou a Kyjevem, my jsme tomu otevřeni," řekl Hudeček.

Klička rovněž pozval do Prahy s tím, že je na něm, zda se cesta uskuteční ještě před hlasováním či po něm. Pozvání pak zaznělo i z Kličkovy strany. „Pozval jsem pražského primátora do Kyjeva a řekl jsem mu, že jako bývalý průvodce mu mohu udělat soukromou prohlídku města," dodal ukrajinský politik.