Tělo ukrajinského exposlance Oleha Kalašnikova, který býval členem Strany regionů sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče a loni pomáhal zorganizovat hnutí Antimajdan, se našlo ve středu večer před dveřmi jeho bytu.

Kalašnikov dával před smrtí najevo, že se necítí být v bezpečí. „Otevřená genocida disentu, výhrůžky smrtí a neustálé špinavé urážky se staly normou," citovala ruská stanice RT z jeho dopisu známému. „Máme nepotvrzené informace, že střelci byli dva," komentovalo exposlancovu smrt ukrajinské ministerstvo vnitra s tím, že motiv vraždy mohla být právě Kalašnikovova vazba na hnutí, které se loni pokusilo zabránit převratu.

„Není pochyb o tom, že mrtvý věděl hodně o tom, kdo Antimajdan financoval a jakými cestami. Tato tajemství si s sebou bere do hrobu," citovala agentura Reuters poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Geraščenka.

Vražda proruského novináře

Obětí další vraždy v Kyjevě se včera stal prominentní proruský novinář Oles Buzina, který psal komentáře pro ukrajinský list Segodňa vlastněný nejbohatším Ukrajincem Rinatem Achmetovem a který 
v parlamentních volbách neúspěšně kandidoval za stranu Ruský blok. „Zastřelili jej dva neidentifikovatelní muži 
v maskách," vzkázali vyšetřovatelé. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko prostřednictvím Facebooku oznámil, že útočníci, kteří z místa činu stihli odjet, byli zřejmě buď Bělorusové, nebo Litevci. Oběma vraždám předcházela série úmrtí bývalých Janukovyčových prominentů, agentura AP jich napočítala nejméně šest.

V březnu například zemřeli exposlanec a někdejší gubernátor Záporožské oblasti Olexandr Peklušenko a jeho bývalý poslanecký kolega ze Strany regionů Stanislav Melnik. Oba se podle policie zastřelili. Další exposlanec téže strany Mychajlo Čečetov podle oficiální verze spáchal sebevraždu skokem z výškové budovy, když v únoru čelil trestnímu stíhání kvůli své roli při potlačování loňských protestů. Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil rychlé a transparentní vyšetření obou aktuálních vražd s tím, že jde o „úmyslné provokace", které hrají do rukou nepřátelům Ukrajiny.

Otázky vůči policii

Případů si všiml i jeho ruský protějšek Vladimir Putin. „Ukrajina se potýká s celou sérií politických vražd," reagoval včera šéf Kremlu v živém televizním vystoupení na zprávy o Buzinově vraždě.

„Série bizarních vražd bývalých členů Strany regionů, 
k níž se nyní přidal i Kalašnikovův případ, vyvolává otázky vůči policii. Doufám, že Ukrajina dostane odpovědi," vzkázal na internetu nynější ukrajinský poslanec a bývalý mluvčí protiruského Pravého sektoru Borislav Bereza, podle něhož jsou za vraždami bývalí „zaměstnavatelé" Janukovyčových mužů.