Starodávný symbol svastiky byl k označování náboženských svatyní používán dávno předtím, než se začal spojovat s nacistickým režimem. Západní návštěvníky Japonska ale stále mate.

To vedlo japonské turistické úřady k tomu, že před blížící se letní olympiádou, kterou bude Tokio hostit v roce 2020, mapy zaktualizují. Nahrazeny budou i další symboly, které mohou být pro návštěvníky nejasné. Kupříkladu místo X označujícího policejní stanici bude zaveden symbol se salutujícím policistou v placaté čepici.

V průzkumu mínění mezi zahraničními turisty se rovněž ukázalo, že jisté komplikace působí písmeno H k označení hotelu vzhledem k tomu, že v řadě zemí jsou tímto písmenem označovány nemocnice.

Odstraňování svastiky ale má v Japonsku i své kritiky. Jeden z akademiků vyzval turisty, aby se před návštěvou Japonska lépe informovali o jeho historii.

„Používali jsme tento symbol tisíce let předtím, než se stal součástí nacistické vlajky, takže jsem přesvědčen, že by bylo lepší ho na našich mapách ponechat a požádat návštěvníky, aby pochopili jeho pravý význam," řekl Makoto Watanabe, expert na komunikace na univerzitě Bunkyó na ostrově Hokkaidó.

„Myslím si, že by posloužilo dobré věci, kdyby se lidé ze zahraničí setkávali s tímto symbolem, ptali se po jeho významu a původu. Mohlo by to pomoci zbavit ho některých negativních asociací," dodal.