Devětasedmdesá­tiletý William Greenawalt podle policejního komuniké zemřel ve čtvrtek, šest dnů po osvobození ze zamřížované a uzamčené garáže, ve které musel únosci odevzdávat své šeky na penzi vojenského vysloužilce.

Další dva osvobození muži ve věku 59 a 64 let, kteří sdíleli týž osud, byli mezitím propuštěni z nemocnice a starost o ně převzala pečovatelská agentura.

Seniory osvobodila policie v pátek 19. července, kdy také zatkla 31letého Waltera Jonese, vnuka majitelky nemovitosti, a obvinila jej z týrání seniorů.

Odevzdávali penzi i veteránské přídavky

Senioři vypověděli, že se do garáže nechali nalákat na pivo a cigarety, nakonec ale nemohli odejít a museli odevzdávat své penze a veteránské přídavky. Někteří tvrdili, že zde nuceně žili až deset let. Podle vyšetřovatelů si ale výpovědi ohledně délky věznění často protiřečily.

Objev garáže předělané na vězení následoval necelý čtvrtrok po osvobození tří žen, které po únosu prožily deset let svého života v brutálním zajetí v jednom z domů v Clevelandu v Ohiu. Únosce, bývalý řidič školního autobusu Ariel Castro se k únosům, věznění, týrání a znásilňování přiznal výměnou za doživotí bez možnosti propuštění místo trestu smrti; rozsudek má být podle Reuters vynesen ve čtvrtek.