Oba chlapci mají v rodném listě jako rodiče uvedené oba tatínky. Vláda udělila občanství na základě DNA – Ethan má v sobě geny svého izraelského otce a Aiden je potomek Američana. Jejich příběh přináší list The Guardian.

K tomu, aby mohli mít dva gayové společně děti, využili asistenci jedné anonymní dárkyně. Ke zplození dvojčat byla použita její vajíčka a sperma obou z mužů. Děti se narodily před dvěma lety v Kanadě.

Žádost rodiny o to, aby byl jejich syn americkým občanem, úřady zamítly.

„Vzkaz, který tímto posílají, znamená, že nejste plně rovnocenní. Vaše rodina je méně, než ostatní rodiny,“ vysvětluje otec Andrew Dvash-Banks. „Bojujeme, abychom ochránili našeho syna a naší rodinu,“ dodává.

Austrálie řekla gayům ano.
Australané řekli gayům ano

Andrew se se svým nynějším manželem Eladem potkal před deseti lety v Tel Aviv, kde oba studovali. Zamilovali se do sebe a v roce 2010 se v Kanadě vzali, jelikož Spojené státy v té době neumožňovali svatby homosexuálů. Naplánovali si společný rodinný život v Kalifornii, kde žili Andrewi rodiče.

Podle zákona by děti měli mít americké občanství podle jejich rodičů. Heterosexuální páry v těchto případech, které jsou poměrně běžné, nemají žádný problém. Nicméně americký konzulát v Torontu rodině oznámil, že k udělení občanství potřebuje znát DNA.

Zdroj: Youtube

Video: Příběh rodiny Dvash-Banksových

Loni v březnu pak jedno z dvojčat, Aiden, dostalo americký pas. Ethanovi přišel dopis, že jeho žádost o občanství byla zamítnuta. „Byla to pro nás těžká chvíle,“ říká Elad, který se do USA se dostal na základě zelené karty. „Rozhodnutí úřadů rozesmutnilo celou naší rodinu,“ vypráví.

Čtyřčlenná rodina se pak přesunula do Kalifornie. Pro malého Ethana zařídila krátkodobé turistické vízum, jehož platnost brzy vypršela. Dítě je nyní zcela bez dokumentů. Ethanův nejistý právní status brání rodině v cestách do Tel Avivu za Eladovými rodiči.

Podle soudu je odmítnutí poskytnutí občanství neústavní. Vláda si zákon špatně vykládá, uvádí právník. „Úřady berou manžely stejného pohlaví tak, jako kdyby se nevzali a odpírají jim právo chránit jejich děti,“ říká advokát Aaron Morris s tím, že tato politika je namířená proti LGBT komunitě

Něvěsta Laura Mesi si vzala sama sebe
Smutná feministka? Italka řekla ano sama sobě

„Odmítat poskytnout občanství dítěti jen kvůli tomu, že jeho rodič je gay, lezba nebo bisexuál je jedna z nejhorších věci, co může vláda dítěti udělat,“ vysvětluje právník.

Podle něj problém začal ve chvíli, když administrativa bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy zrovnoprávnila všechny sňatky a vznikl federální zákon, který občanství dětí uděluje na základě původu jejich pokrevního rodiče.

Případ jejich rodiny ale není ojedinělý. Podobnou diskriminaci zažili Allison Blixtová, americká občanka a Italka Stefania Zaccari. Obě ženy se potkaly v New York a po svatbě se jim narodili v Londýně dva synové. Jednomu z dětí je rovněž odepíráno právo mít americké občanství.

Rodina ale věří, že jednoho dne bude jejich hlas vyslyšen. „Změníme historii,“ říká Andrew s přesvědčením. 

Úřady na dotaz Guardianu odmítly situaci komentovat.

Vladimír Putin a Ramzan Kadyrov
Čečenským gayům nabízí ochranu pět zemí