"Jsou jich tisícihlavé tlupy, které se vrhají na všechno, co jen trošku připomíná trávu. Moje ovce pak nemají co spásat," naříká jeden z mnoha postižených farmářů, kterého citovala australská TV stanice ABC.

Klokan Kuki skončil po odchytové akci v jihlavském útulku, kde si ho v pátek dopoledne vyzvedl šťastný majitel Radek Helekal.
Kuki se vrací domů. Chytili ho v Jihlavě

Problém s přemnožením klokanů je sice letitý, v poslední době ovšem hrozí skutečnou kalamitou – populace populárního zvířete vzrostla z odhadovaného stavu 27 milionů kusů na 45 milionů za rok 2016. Klokani nejsou nijak chráněni. Jen o ně není zájem.

"Nejsou ani vyčerpány odstřelové povolenky; klokani jsou do jisté míry žádaní pro svou kůži, o maso je zanedbatelný zájem," komentuje situaci profesor Univerzity v Adelaide David Paton. 

Pokud klokan neuteče, dostane smrtící injekci
Australští klokani doplácí na svou žravost

Právě zvýšená konzumace klokanů by kalamitu aspoň trochu přibrzdila. Je tu ale emoční problém. Klokani jsou v Austrálii nesmírně oblíbení, pojídat jejich maso je – zvlášť pro děti – cosi jako pozřít domácího mazlíčka.

Přitom, jak uvádí nutriční specialisté, klokaní maso je velmi zdravé, obsahuje i málo tuku. Ekologové zase kvitují, že je chov klokanů velmi šetrný k životnímu prostředí, oproti běžným chovným zvířatům produkuje výrazně méně metanu.

Klokani, miláčci Austrálie:

Zdroj: Youtube