Mítink se uskutečnil jen několik dní poté, co KLDR navrátila Spojeným státům ostatky pětapadesáti vojáků, kteří na Korejském poloostrově zahynuli při válečném konfliktu v padesátých letech. Zmíněný americký deník to v souvislosti se Severokorejci označil za známku "kvetoucí diplomacie".

Donald Trump a Kim Čong-un.
KLDR porušila slib ze summitu. Vytváří balistické střely, ukázaly satelity

Generálové se údajně bavili o implementaci dohod z dubnového summitu mezi oběma Koreami, a to na téma nejaderných vojenských problémů. Od schůzky, jež se odehrála ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizované oblasti, prý nikdo z přítomných neměl žádná velká očekávání.

Podle řady odborníků Jihokorejci na výrazné snížení napětí se svým sousedem nepřistoupí, tedy alespoň ne do chvíle, kdy KLDR podnikne kroky ke kompletnímu jadernému odzbrojení. To ostatně odsouhlasil vůdce Kim Čong-un na červnovém summitu s prezidentem USA Donaldem Trumpem.

Ruský prezident Vladimir Putin
Rusové znovu zavádějí funkci politruků. Putin ji obnovuje po 27 letech

Během mezikorejského summitu, jenž se konal 27. dubna, se Kim i první muž Jihokorejců, Mun Če-in, dohodli na odzbrojení společné oblasti v Pchanmundžomu, aby zde do budoucna zabránili jakýmkoli vojenským střetům. Od té doby obě země výrazně omezily vzájemně nepřátelskou politickou propagandu a také uspořádaly první telefonické hovory od roku 2007.

AP uvádí, že na schůzce se pravděpodobně mluvilo o snížení vojenských sil v Pchanmundžomu či – ze stejné oblasti – stažení těžkých vojenských zbraní. Rovněž se mohlo diskutovat o zajištění mírových podmínek pro rybáře, kteří loví podél jihokorejské hranice. Zde totiž v posledních letech došlo k několika krvavým střetům. Detailní program schůzky každopádně Jihokorejci odmítli poskytnout.

KLDR minulý týden navrátila USA ostatky 55 vojáků, kteří zahynuli na Korejském poloostrově během válečného konfliktu v 50. letech. Donald Trump Kim Čong-unovi prostřednictvím Twitteru poděkoval. Tuto část tak Severokorejci dodržují, na druhou stranu ale údajně nijak nepokročili s kompletním jaderným odzbrojením svého státu, které odsouhlasil zmíněný vůdce na červnovém summitu v Singapuru s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Podle posledních zpráv to naopak vypadá, že Severokorejci vytvářejí dvě nové balistické rakety.

Volby v Kambodži. Premiér Hun Sen.
Volby v Kambodži vyhrála vládnoucí strana. Opozice měla účast zakázanou