„Pokud to nemá v úmyslu, proč o tom stále mluví? Proč mluví o schopnosti použít taktickou jadernou zbraň?“ řekl Biden v rozhovoru pro televizi NewsNation. „V tom, jak k tomu přistupuje, je velmi nebezpečný,“ podotkl šéf Bílého domu na Putinovu adresu.

Šéf Kremlu i další ruští představitelé v posledních týdnech prohlašovali nebo naznačovali, že by Rusko by mohlo použít jaderné zbraně ke své ochraně nebo obraně své celistvosti. Západ tyto výroky interpretuje jako nepřímé hrozby, že by Moskva mohla použít jaderné zbraně na Ukrajině, jelikož se část jejího území pokouší nelegálně anektovat a považuje ho za své.

Ruský prezident Vladimir Putin
Politika Západu je krvavá, kritizuje Putin. Dožaduje se rovnoprávnosti Ruska

Ve svém čtvrtečním projevu v debatním klubu Valdaj ruský prezident obvinil z rozdmýchávání jaderného napětí Západ a použil jako příklad prohlášení bývalé britské premiérky Liz Trussové o její připravenosti přistoupit k jadernému odstrašení, pokud si to vyžádají okolnosti, píše Reuters.

Putin také opakoval nepodložené ruské tvrzení, že Ukrajina plánuje použít takzvanou špinavou bombu, v níž jsou použity konvenční výbušniny s příměsí radioaktivního materiálu, aby z toho obvinila Rusko. Kyjev tato obvinění popírá a ukrajinští představitelé uvedli, že Rusko možná samo chystá takovou operaci pod cizí vlajkou.

Putin: Nemáme to zapotřebí 

„Nemáme to zapotřebí. Nemělo by žádný smysl to dělat,“ prohlásil ve čtvrtek Putin a dodal, že Kreml reagoval na to, co vnímal jako jaderné „vydírání“ ze strany Západu. „Dokud existují jaderné zbraně, vždy existuje nebezpečí jejich použití,“ varoval zároveň ruský prezident v projevu.

Ruský prezident Vladimir Putin sleduje  26. října 2022 v Moskvě prostřednictvím videokonference cvičení ruských strategických jaderných sil.
Putin uspořádal cvičení jaderných sil. Cíle byly zasaženy, oznámil Kreml

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby v rozhovoru pro stanici CNN ve čtvrtek uvedl, že je možné, že Rusko zvažuje použití takzvané špinavé bomby a připravuje si záminku, aby z toho obvinilo Ukrajinu. USA zároveň podle něj nezaznamenaly známky toho, že by se na to nyní Moskva chystala. "Často obviňují jiné z toho, co sami dělají nebo se chystají udělat. Proto to musíme brát vážně," řekl Kirby podle Reuters.