"Jako malá jsem vídala matku, jak si v pět hodin ráno opakuje angličtinu," vzpomíná třiatřicetiletá Isabelle Rabierová. Její matka Corinne Grangerová udělala skvělou kariéru. Vystudovala medicínu, vdala se, měla dvě děti, pak se rozvedla a sama vychovávala Isabellu a jejího bratra. V 80. letech, kdy míra zaměstnanosti žen překračovala 60 procent, odjela za prací do Austrálie. Dnes je Corinne Grangerová výkonnou ředitelkou výzkumu a vývoje laboratoře ISDIN, a to poté, co začínala u L´Oréalu.

"Ona byla mým vzorem. Bylo pro mě nepředstavitelné, abych nepracovala, matka ve mně posílila ambice," říká Isabelle, která je dnes podnikatelkou.

Na aktivní ženy se dlouho pohlíželo velmi nelibě. Jejich děti údajně neměly dost péče a nevyvíjely se tak dobře. Dnes se objevuje mnoho studií, které ukazují, že děti aktivních matek jsou naopak v životě úspěšnější. V roce 2010 studie Kolumbijské univerzity potvrdila, že návrat mladých matek do zaměstnání nenarušuje péči o jejich dítě. V roce 2015 vychvalovali autoři studie Harvard Business School přínos, jaký má aktivní matka pro dcery. Tyto dcery mají větší naději najít práci, mít lepší mzdu a především zastávat zodpovědné postavení, než dcery matek v domácnosti.

Dítě především získává větší samostatnost, uvádí dětský psychiatr Marcel Rufo. Když dítě chodí do jeslí, dosahuje lepšího vývoje, než když ho hlídá matka nebo babička. Usnadněny jsou rozvoj řeči, samostatnost a schopnost zůstávat bez matky. Dítě se setkává s mnoha osobnostmi a lépe se zařazuje do společnosti, zdůrazňuje Marcel Rufo.

Lepší vzor

Podle psychiatra přispívá aktivní matka rovněž k rozvoji svého dítěte tím, že se neomezuje jen na roli matky. "Popravdě řečeno, je lepší mít maminku, která se vrací z práce domů s úsměvem a kterou obdivujeme," ujišťuje Marcel Rufo. Když jsou matky úspěšné v životě i v zaměstnání, představují lepší vzor. Pro děti je to přímo skvělé. Samozřejmě jsou i některé matky v domácnosti, které jsou pro děti dobrým vzorem, ale těch je oproti aktivním matkám menšina.

V roce 2011 studie publikovaná v Journal of Family Psychology navíc ukázala, že matky, které pracují, jsou spokojenější než matky v domácnosti. A zřejmě jsou i méně pod tlakem, zjistili vědci z Pensylvánské univerzity.