Dokonce prý natolik, že Kanaďané už s českými úřady nejednají o změně této politiky. Uvádí to dnes agentura The Canadian Press (CP) a odvolává se přitom na vysoké vládní představitele v Ottawě.

„Kanada neplánuje revizi rozhodnutí o zavedení víz,“ řekl mluvčí ministerstva pro občanství, přistěhovalectví a multikulturalismus Nicholas Fortier. Počet českých občanů, kteří v Kanadě požadovali azyl, se podle jeho slov snížil za uplynulých 30 dní na pouhé tři oproti 155 žádostem ve dvou týdnech před opětovným zavedením víz v polovině července.

Česká vláda požadovala, aby víza byla zrušena, jak nejrychleji to bude možné. V minulých dnech její představitelé v českých médiích uvedli, že se s kanadskou vládou o této záležitosti pravidelně jedná. „S Kanaďany jsme v přímém denním kontaktu na technické i expertní úrovni,“ prohlásil v sobotním Právu náměstek českého ministra zahraničí pro konzulární otázky Hynek Kmoníček.

Pokud jde o Kanadu, tak podle Fortiera se žádná taková jednání nekonají. „Čeští a kanadští představitelé jsou v pravidelném kontaktu o celé řadě otázek. Ale nejsou žádná jednání nebo diskuse o záležitosti víz jako takových,“ prohlásil Fortier.

Čeští a kanadští diplomaté se spolu s představiteli Evropské komise sešli koncem července v Bruselu a o omezení jednali. Po schůzce mluvčí komise Michele Cercone řekl, že jednání bylo „mimořádně konstruktivní“ a znamenalo začátek „procesu, který, jak doufáme, povede k rychlému řešení“.

Vízová povinnost do Kanady pro Čechy - ikonografika

Žádné formální jednání o vízech se od té doby podle kanadského ministerstva a tisku nekonalo.

Kanada českým občanům podle agentury CP vydala 2500 víz v období mezi 14. červencem a 7. srpnem. Schválila tak 99,4 procenta žádostí. Pouze 15 žádostí bylo odmítnuto. Kanada turistická víza pro Čechy opětovně zavedla 14. července kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl z České republiky.