Ve vůbec prvním a obsáhlém projevu po svém potvrzení kancléřským kandidátem SPD Schulz podle médií mimo jiné vyzval k větší solidaritě uvnitř EU v otázce migrace. Nelichotivě se v této souvislosti vyjádřil o sesterské straně CDU, bavorské Křesťanskosociální unii (CSU).

Podle agentury DPA ji označil za "nejhlasitějšího stoupence" nesolidarity v Evropě, "podlézajícího a tleskajícího" maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Označil to za "otevřenou urážku zájmů" Německa.

SPD je v současné době s CDU/CSU členem vládní koalice. Je otázkou, zda tato takzvaná velká koalice bude po zářijových volbách opět možná.

Pokud jde o domácí politiku, Schulz v patrném předvolebním tónu zejména zdůraznil, že chce bojovat za větší rovnost a překonání "hlubokého rozdělení" v zemi. Slíbil usilovat o "spravedlivější" daňové předpisy a zajistit, aby venkov měl stejné podpory jako velká města.

Vyučený knihkupec Schulz (61) byl předsedou Evropského parlamentu od ledna 2012 do ledna 2017. V letech 1984 až 1987 byl radním města Würselen a poté byl až do roku 1998 jeho starostou. Do SPD vstoupil již jako devatenáctiletý a od roku 1999 je členem jejího nejvyššího vedení. V březnu se má postavit do čela SPD.

Původně se jako o kandidátovi SPD na kancléře mluvilo o vicekancléři a nově jmenovaném ministru zahraničí Sigmaru Gabrielovi (57). Ten se ale o funkci kancléře ucházet nebude a odejde i z čela SPD.

Čtěte také: Bude Merkelová kancléřkou, nebo Schulz? Podle průzkumu je to nerozhodně

Vizitka bývalého předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze, který byl dnes oficiálně schválen kandidátem německé sociální demokracie na kancléře:
- Předsedou EP byl od ledna 2012 do letošního ledna; v červnu 2014 rezignoval, funkce se pak do 1. července 2014 ujal první místopředseda EP Gianni Pittella, na první schůzi nově zvoleného parlamentu byl pak Schulz znovuzvolen do jeho čela.

- Předtím od července 2004 šéfoval druhé nejsilnější frakci v EP - Pokrokovému spojenectví socialistů a demokratů (S&D, dříve Strana evropských socialistů, PES).

- Europoslancem je od roku 1994. Působil v podvýboru pro lidská práva a poté v letech 1996 až 2000 ve výboru pro občanské svobody. Od roku 2000 čtyři roky předsedal skupině Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) v EP.

- Martin Schulz se narodil 20. prosince 1955 v Hehlrathu (dnes součást města Eschweiler v Severním Porýní-Vestfálsku). Vyučil se knihkupcem a poté pracoval v různých knihkupectvích a nakladatelstvích. V roce 1982 si založil vlastní knihkupectví ve městě Würselen, jehož majitelem byl do roku 1994.

- V letech 1984 až 1987 byl radním města Würselen a poté byl až do roku 1998 jeho starostou.

- Již jako devatenáctiletý vstoupil do Sociálnědemokratické strana Německa (SPD). Od roku 1999 je členem jejího nejvyššího vedení.

- Schulz je ženatý a má dvě děti. Je fanouškem fotbalového týmu 1. FC Kolín nad Rýnem a držitelem řady vyznamenání (mimo jiné francouzského Řádu čestné legie) a čestných doktorátů.

- Kromě rodné němčiny hovoří též francouzsky, anglicky, nizozemsky a italsky.

- V dubnu 2014 se Schulz v Praze zúčastnil konference k 10. výročí vstupu ČR do EU, na níž představil svou vizi budoucí unie. Podle ní by se část ztracené důvěry občanů v tuto instituci mohla vrátit přenesením části unijního rozhodování zpět na národní úroveň.

- V roce 2014 mu byla udělena Cena Karla Velikého, jedno z nejprestižnějších evropských ocenění, za jeho zásluhy o posílení evropského parlamentu a parlamentního systému vůbec.

- Loni v listopadu zaujal média svojí reakcí na zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem slovy: "Panu Trumpovi se podařilo stát se praporečníkem strachu a obav milionů Američanů." Loni v září Schulz prohlásil, že Trump je nezodpovědný člověk a jeho zvolení by znamenalo velký problém pro celý svět, zároveň ale uvedl, že v případě jeho zvolení nebude mít problém se s ním setkat.