Někteří z 13 navrhovaných členů regionálního kabinetu, které si nový katalánský premiér Quim Torra vybral, se oblékli do žluté, která je symbolem separatistů. Vedle nich stáli prázdné židle se žlutou stuhou, jež připomínali ty katalánské politiky, kteří jsou kvůli loňskému podzimnímu referendu o nezávislosti ve vězení, popřípadě uprchli do zahraničí jako Torrův předchůdce a blízký spojenec Carles Puigdemont. Informoval o tom list Daily Star. 

"Slibujete, že budete v souladu se zákony a s loajalitou vůči regionálnímu premiérovi věrně plnit úkoly, jež na vás připadnou ve službách Katalánska?" dotázal se Torra každého člena. "Ano, slibuji," slyšel pokaždé za silného potlesku.

Na stole chyběla bible a kříž
Ekonom Pedro Sánchez složil přísahu coby nový španělský premiér

Nová katalánská vláda by měla ukončit několikaměsíční politické rozpolcení bohatého severovýchodního španělského regionu, jehož loňské referendum o nezávislosti vyvolalo největší španělskou politicko ukrizi za několik desítek let. 

Španělská vláda uznala už minulý měsíc Torru coby nového katalánského premiéra, ale odmítla schválit první volbu členů vlády, protože čtyři z nich čelili obvinění spojenému s loňským referendem. Jejich nominaci označila za provokaci. Pětapadesátiletý Torra proto začátkem tohoto týdne navrhl novou vládu, v níž už organizátoři referenda zastoupeni nebyli, a vyzval Madrid, aby jí dal zelenou. 

Pedro Sánchez
Nad Katalánskem končí správa Madridu. Nový premiér chce navázat dialog

Slavnostní přísaha členů katalánské vlády se odehrála v týž den, kdy složil přísahu i nový španělský premiér Pedro Sánchez. Ten slíbil, že zkusí "vybudovat mosty" mezi Španělskem a novým separatistickým kabinetem v Katalánsku.