Hladina záplavových vod vystoupala až do výšky střech. Minulý měsíc si záplavy na severovýchodě země vyžádaly 107 lidských životů. Ještě o polovinu více obětí si od začátku října vyžádal živel ve Vietnamu.

Voda zaplavila nejvýznamnější město na jihu Thajska Chat Jaj, které je po silnicích naprosto nepřístupné. Mnohde bylo přerušeno elektrické i telefonní vedení. Do města byly zrušeny i železniční spoje. Uzavřeny jsou stovky škol, v nichž byl odložen kvůli záplavám začátek školního roku.
Ve středu již voda ve městě opadla na metrovou výšku.

Záplavy způsobila tropická níže, která mohutné lijáky přinesla do Thajska o víkendu. Počasí si vynutilo dočasné uzavření letiště na ostrově Samuj, který je oblíbeným cílem turistů pro krátkodobé cesty. Bouře, která se pohybuje západním směrem, vyvolala až čtyřmetrové vlny, jež bičují pobřeží. Nízko položená místa jsou ohrožena sesuvy půdy a prudkými záplavami.

Pomáhá armáda

Letadlová loď přepravuje vrtulníky i obojživelné stroje, stejně tak potraviny pro postižené obyvatele pobřežních oblastí, kam se jinak nelze dostat.
V Chat Jaj vysoká voda uvěznila na 100.000 obyvatel. Do některých končin se záchranářům ještě nepodařilo dostat.

Nynější pohroma zasáhla jih Thajska po dva týdny trvajících záplavách, které v říjnu sužovaly zejména centrální a severovýchodní části země. Postiženo bylo na šest milionů obyvatel ve 38 provinciích, o život přišlo 107 lidí.

Ve středním Vietnamu si záplavy vyžádaly 150 mrtvých a šest osob je pohřešováno. Situaci zhoršuje voda, která se vylila z několika přehradních nádrží.
Vietnamské letecké společnosti zrušily lety do města Nha Trang v turisty vyhledávané zátoce na jihovýchodním pobřeží.
Vietnam je v tomto ročním období často sužován tropickými bouřemi a záplavami, jež si obvykle vyžádají mnoho lidských obětí i materiální škody.