„Kavkazský emirát" je politický koncept kavkazských islamistů, který zahrnuje ruské severokavkazské republiky a pokračuje na sever do hloubi jihoruských stepí. Přísaha složená do rukou Bagdádího zavazuje podle zvukového záznamu extremisty z Dagestánu, Čečenska, Ingušska a Kabardsko-balkarské a Karačajsko-čerkeské republiky. „Emirát" kavkazských radikálů byl v Rusku a USA zařazen na seznam teroristických organizací.

Podle expertů citovaných serverem Kavkazskyj uzel svědčí přísaha teroristů o úpadku hnutí, které ještě v nedávné době útočilo na vojenské a policejní hlídky na jihu Ruska a organizovalo v ruských městech krvavé teroristické útoky.

Emirát v rozkladu

Po loňské smrti obávaného vůdce Doku Umarova a letošním usmrcení jeho nástupců Aliho abu Muchammada a Aliaschaba Kebekova je údajně „emirát" v rozkladu a část jeho bojovníků se přesunula do teroristických táborů v Iráku, Sýrii a Afghánistánu.

Jaká bude mít příslušnost severokavkazských radikálů k Islámskému státu důsledky, je podle ruských odborníků předčasné odhadovat. Změnu bojové taktiky experti neočekávají, problémy ale prý mohou nastat v případě, že se teroristé bojující v řadách Islámského státu do Ruska vrátí.

Podle ruské Bezpečnostní rady bojuje v Sýrii a Iráku asi tisícovka ruských občanů, neoficiální odhady jsou ale podstatně vyšší.