Událost, o které v květnu téhož roku informovaly lokální noviny, je považována za první moderní pozorování místní legendy – lochnesské příšery. Od té doby byla za 80 let „příšera" zpozorována více než tisíckrát, píše britský server BBC. V této oblasti se tradoval příběh irského mnicha, který údajně v 7. století spatřil „vodního netvora" v řece Ness. 
I během 19. století zde došlo 
k několika údajným pozorováním podivného tvora.

Ale až zpráva o zážitku paní Mackayové doslova otevřela stavidla. Ten rok se okolo jezera tvořily dokonce dopravní zácpy – tolik lidí chtělo „netvora" spatřit na vlastní oči.
Svědectvími se nyní probírá doktor Charles Paxton 
z Univerzity St. Andrews.

Z tisícovky jich pročetl už osm set. Podstatnou část z nich prý tvoří svědectví majitelů místních hotelů a kaváren. Ostatně i paní Mackayová provozovala s manželem jeden z místních hotelů.
Není divu, že se legendu 
o lochnesce snaží přiživovat hoteliéři. Turistika, do značné míry spojená právě s touhou spatřit záhadného tvora, do oblasti přináší ročně okolo milionu liber. „Je možné, že lidé s tím kalkulují," říká doktor Paxton. „Ale zároveň zdůrazňuji, že věřím tomu, že většina lidí svědčila pravdivě. Že si myslí, že skutečně viděli něco zvláštního. Může být mezi nimi hodně těch, kteří se spletli, ale věřím, že jsou upřímní," říká.

Závěry své studie chce zveřejnit ještě letos. Tvrdí, že má k dispozici i záznamy o případech, kdy lochnesku spatřilo několik lidí nezávisle na sobě ve stejný moment.
Záznamy ale podle něho budou vypovídat spíše o lidech samotných než o tom, zda ve vodách Loch Nessu žije tajemný tvor. Podle nejčastějších teorií, které existenci lochnesky hájí, by mohlo jít 
o exemplář druhohorního plaza, který v izolovaném jezeře přežívá. Skeptické verze mluví o tom, že se pozorovatelé nechali většinou zmást třeba kmeny stromů či řasami na hladině jezera.

Po lochnesce nepátrali jen amatérští pozorovatelé, ale 
i seriózní mezinárodní expedice vybavené moderními přístroji, jako jsou sonary či miniponorky. Například tým britské stanice BBC 38 kilometrů dlouhé jezero monitoroval dva roky – po lochnesce neobjevil ani stopu.

Nicméně jsou místa, kde existenci lochnesky považují za pravdivou. Na několika soukromých náboženských školách v americké Lousianě je během vyučování existence lochnesky vykládána jako důkaz toho, že Darwinova evoluční teorie neplatí, když se dnešních dnů mohl dožít 
i druh dinosaura.