Celkem 3287 kilogramů slonoviny bylo ukryto mezi nákladem burských oříšků v přístavu Mombasa. Některé nalezené sloní kly vážily až 60 kilogramů a musely tedy pocházet z velkých slonů. Náklad byl objeven v pondělí, ale podrobnosti o něm byly zveřejněny až v úterý, zatímco celníci pokračovali v inspekci dalších nákladních kontejnerů.

Začátkem tohoto měsíce byl v Mombase zadržen podobný náklad slonoviny vážící téměř 1,5 tuny, který měl rovněž odplout do Malajsie. Experti odhadují, že cena kilogramu slonoviny se na černém trhu pohybuje kolem 1500 eur.

Obchod se sloními kly je s určitými výjimkami zakázán od roku 1989, nicméně jejich pašování je velmi výnosné, a proto se v posledních letech prudce zvyšuje. Poptávka po klech je zejména v Asii a na Blízkém východě, kde se využívají hlavně v tradiční medicíně a k výrobě dekoračních předmětů.

Nelegální obchod se slonovinou se podle zprávy OSN od roku 2007 zdvojnásobil, za posledních 15 let se zvýšil na více než trojnásobek. V Africe nyní zůstává odhadem jen 420.000 až 650.000 slonů. V roce 2012 bylo kvůli klům na tomto kontinentu zabito odhadem více než 25.000 slonů.