„Dnes k vám mluvím ze Sliače. Z místa, odkud až po dlouhých 23 letech odešli poslední cizí vojáci. Zanechali za sebou zdevastovanou zemi, zdemolované byty, ale zejména zmařenou naději na změnu poměrů,“ zahájil slovenský prezident večer 21. srpna svůj čtyřminutový projev.

Samotnou okupaci přirovnal k hororu. "Po ulicích měst a obcí rachotili tanky, lidé před nimi stáli s holýma rukama. Na mnoha místech se ozývala střelba. Všechno to mělo podobu nepředstavitelného, příšerného filmu," prohlásil mimo jiné.

Andrej Kiska
Srpen 1968 byl jako hororový film. Politici musí bránit svobodu, řekl Kiska

Podle slovenského listu Nový Čas ale Kiska v úterý 21. Srpna pobýval ve Španělsku, kde si společně se svou rodinou vychutnával dovolenou u moře. Projev, který se na sociálních sítích setkal s kladným ohlasem, tak natočil v předstihu. Zatím ovšem není jasné, kdy přesně.

Pod palbou kritiky

Za předtočený projev slovenská média prezidenta ostře kritizovala, přičemž se nebránila ani konstatování typu „Kiska se konečně vybarvil“. „Jelikož se jednalo o padesáté výročí srpnové okupace, neměla by si hlava státu podobné jednání v žádném případě dovolit,“ citoval portál Pravda.sk analytika Jána Baránka.

Komentářů ke Kiskově chování se naopak zdržel premiér Peter Pellegrini i předseda parlamentu Andrej Danko. Na rozdíl od prezidenta se však oba v úterý zúčastnili některých veřejných akcí, jež se při příležitosti 50. výročí okupace konaly v Bratislavě.

Bývalý disident, český premiér a dlouholetý senátor Petr Pithart.
Petr Pithart: Zklamání se přetavilo v cynismus a vzájemnou nedůvěru

Zatímco Danko při této příležitosti zdůraznil, že vstup vojsk na československé území musí každý Slovák jasně a jednoznačně odsoudit, Pellegrini připomněl, že Pražské jaro bylo snahou vzít osud krajiny do vlastních rukou – a jako takové je hodné následování.

Terčem ostré kritiky byl Kiska i před necelým půlrokem, když po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové nepřerušil dovolenou. Ačkoli na Slovensku již v pondělí vypukla vleklá krize, Kiska zůstal společně se svou rodinou v jednom z rakouských středisek a veřejně vystoupil až v pátek.

Z archivu dobového tisku.
Výročí okupace v době normalizace? Dobový tisk vpád vojsk chválil