Seznam obsahuje jména známých obětí únosu zorganizovaného severokorejským státem v 70. a 80. letech minulého století. Tokio listinu srovnalo s vlastními záznamy zmizelých osob. Podle Nikkei se oba rejstříky shodují ze dvou třetin.

Japonský premiér Šinzó Abe, který bojuje s klesající oblibou, se podle Reuters rozhodl učinit z osudu unesených osob jednu z priorit své zahraniční politiky. Důkaz, že řada z nich je stále naživu, by podle agentury téměř jistě zvýšila jeho popularitu.

Někteří z těch, kteří jsou na seznamu, patří k 12 obětem, které Tokio eviduje jako unesené KLDR a které se do Japonska dosud nevrátily.

Pchjongjang přiznal v roce 2002 únos 13 japonských občanů a pěti z nich spolu i s jejich rodinami, které v Severní Koreji založili, později umožnil vrátit se do Japonska. KLDR tvrdila, že zbývajících osm unesených je již po smrti.

V roce 2008 Pchjongjang slíbil znovu otevřít otázku počtu dosud žijících Japonců, kteří byli uneseni, ale nic víc pro to neudělal. Letos ale opět obnovil svou aktivitu poté, co Japonsko slíbilo, že na oplátku zmírní některé sankce proti KLDR.

Japonsko slíbilo zrušit cestovní omezení a limit na množství peněz, které je možné dovézt nebo poslat do KLDR bez vyrozumění japonských úřadů, a také umožnit severokorejským lodím z humanitárních důvodů vplouvat do japonských přístavů.

Unesení sloužili jako poradci při výcviku severokorejských agentů, učili je japonsky a zdokonalovali je v japonských zvycích a kultuře, aby při misích snáze zapadli do společnosti.