Máte chuť na vepřová žebírka z pašíka vzniklého klonováním? Nebo na steak z býka, jenž na svět přišel tímto originálním způsobem?
Při návštěvě USA si podobný luxus budete moci zřejmě již v brzké době dovolit.
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) totiž nyní rozhodl o tom, že maso získané z naklonovaného dobytka je nezávadné. Totéž platí pro všechny masné a mléčné výrobky z klonovaných domácích zvířat. Jedinou výjimku zatím představují ovce.
Neznamená to ale automaticky, že by se tyto produkty okamžitě ocitly na trhu. Jsou totiž dosti drahé. A americká veřejnost na ně ještě není pořádně připravena.
Podle posledních průzkumů veřejného mínění se dvě třetiny Američnů staví ke všemu, co nějak souvisí s klonováním, značně skepticky.
.
Největší dodavatel vepřového ve Spojených státech, firma Smithfields, nicméně již nyní zkoumá možnosti, jež se jí na daném poli nabízejí. Nadšeni jsou i sami producenti.
„Klonování může efektivně napomocidodavatelům k tomu, čeho si žádají zákazníci: k vysoce kvalitnímu, zdravém a výživnému masu,“ tvrdí výkonný ředitel Organizace pro biotechnologický průmysl Jim Greenwood.

Své nadšení opírá o závěry příslušné zprávy FDA. Ta tvrdí, že maso z klonovaných jedinců vykazuje zcela identické vlastnosti jako to, jež bylo získánotradičním způsobem. Zvířecí klonování navíc nemá podle FDA žádný dopad na životní prostředí.