Boj o vesnice je podle zdroje Reuters součástí postupu na Rakku. SDF má podporu mezinárodní letecké koalice, již vedou USA, a její nejsilnější pozemní složkou jsou kurdské milice YPG.

Čtěte také: Spojené státy zvýšily odměnu vypsanou na dopadení vůdce IS Bagdádího

Oddíly SDF jsou nyní asi 50 kilometrů západně a severozápadně od Rakky. Další fronta je severně od města. Nově se podařilo dobýt pět vesnic a radikálové IS zabili tři členy koaličních jednotek.

IS je sice na ústupu jak v Sýrii, tak v Iráku, ale začátkem prosince podnikl překvapivý útok na historickou Palmýru, kterou ztratil v bojích na jaře po devítiměsíční okupaci.

Boje v okolí Palmýry pokračovaly i během dneška. Podle opozičních aktivistů ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, při nich přišlo o život nejméně 20 syrských vojáků a příslušníků provládních milic. Islamisté údajně zaútočili na leteckou základnu poblíž Palmýry. Další dva vojáci zahynuli při zřícení vrtulníku, který prý nedaleko základny sestřelili rovněž ozbrojenci z Islámského státu, uvedla agentura AFP.

Čtěte také: Atentát na ruského velvyslance. Kvůli Aleppu

Letecká základna se nachází mezi městy Palmýra a Homs. Podle Ramího Abdara Rahmána ze SOHR islamisté znásobili své útoky na vládní jednotky a snaží se využívat toho, že armáda nyní v zemi intenzivně bojuje hned na několika frontách - poslední dobou zejména proti povstalcům v Halabu (Aleppu). Boje v okolí základny pokračovaly během celého dne, radikálové se totiž nad místem snaží získat kontrolu.

Do boje proti IS na severu Sýrie zasahuje také Turecko, které podporuje oddíly, jež se snaží Islámský stát vytlačit ze severosyrského města Al-Báb. V neděli tam při pumovém útoku zemřel jeden turecký voják a 11 dalších vojáků zahynulo v boji.