Bodem s názvem "Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice" se europoslanci zabývali na podnět evropských Zelených, kteří Babiše kritizují na základě studie právní služby Evropské komise. Ta dospěla k závěru, že ačkoli český premiér převedl Agrofert do svěřenského fondu, stále profituje z jeho činnosti. 

Andrej Babiš a Čapí hnízdo.
V kauze Čapí hnízdo vypovídala hlavní obviněná: Babiš o dotaci nevěděl

Oettinger dnes v europarlamentu uvedl, že od začátku srpna, kdy platí nová pravidla pro střet zájmů, nebyly Česku vyplaceny žádné dotace související s případem Babiše. Podle právní služby EK bylo letos zatím Agrofertu na evropských dotacích vyplaceno 82 milionů eur (2,1 miliardy korun).

Náprava situace

Oettinger poslance rovněž informoval, že údaje o neposkytování dotací zaslal české vládě v dopise, v němž ji zároveň vyzval k urychlené nápravě situace.

Andrej Babiš.
Černošický úřad si předvolá Babiše kvůli střetu zájmů. Dostane premiér pokutu?

Evropská komise v současné době vyhodnocuje také dopis od premiéra. Podle vlastní analýzy českého ministerstva spravedlnosti totiž premiér ve střetu zájmu není. Babiš trvá na tom, že není žádný důvod, aby Česko kvůli jeho údajnému střetu zájmů vracelo peníze z evropských dotací pro firmy jeho bývalého koncernu Agrofert.

„Trváme na tom, že vše je podle práva. Potvrzují to i naše právní analýzy. Pan Andrej Babiš učinil vše, co po něm český právní systém vyžadoval. Svěřenské fondy neřídí ani neovládá. Agrofert čerpá dotace zcela v souladu s českým i evropským právem,“ citoval server Seznam Zprávy z prohlášení společnosti Agrofert.

"Výsledek debaty o střetu zájmů Andreje Babiše je jasný: nejde o "účelovku" a kampaň české opozice, ale o reálný problém, který řeší všichni, který mají na úrovni EU na starosti kontrolu poctivého využívání peněz evropských daňových poplatníků," napsal na twitteru Jiří Pospíšil. 

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
Psychiatrička pomáhala synovi Babiše v kauze Čapí hnízdo. Teď může být starostka