Šabatová v úterý v Brně novinářům řekla, že životní podmínky běženců v Bělé-Jezové jsou velmi špatné, přičemž jejich děti tam žijí hůře než čeští vězni. Při kontrole uprchlického zařízení prý zjistila „zcela zásadní nedostatky". Rodiče jsou ponižováni před svými dětmi, jsou přepravováni v poutech a drženi za čtyřmetrovým plotem, přičemž tento stav nejsou schopni dětem vysvětlit, uvedla ochránkyně práv.

České ministerstvo vnitra v reakci na prohlášení Šabatové uvedlo, že kritiku vnímá jako oprávněnou pouze zčásti, i když připouští, že jsou věci, které je nutné zlepšit. S některými změnami již počítá.

Okamžitá náprava

Muižnieks dnes české úřady vyzval k okamžité nápravě. „Jakékoli urážky a znevažující zacházení s rodinami (žadatelů) a s dětmi musejí být okamžitě postihovány, aby se neopakovaly. S nynější uprchlickou vlnou je třeba se vyrovnat podle evropských a mezinárodní standardů lidských práv, které vylučují kriminalizaci neřízené migrace a věznění migrantů," konstatoval Muižnieks.

„Údajné úhrady detenčních nákladů z kapes migrantů nejsou v souladu s mezinárodními a evropskými standardy. České úřady by měly plně využít existující alternativy detence, plně respektovat důstojnost migrantů a účinně je ochránit před jakýmkoli hrubým zacházením," uvádí se v prohlášení komisaře, které obdržela redakce.