"Co se týká komise, my jsme připraveni zahájit jednání zítra ráno v půl desáté. Takže očekáváme návštěvu z Londýna," uvedl Juncker na tiskové konferenci v Praze, kde se účastnil diskuse o budoucnosti společné obrany EU. "Věřím, že se nedočkáme dalšího zdržení," doplnil. "Doufám, že výsledky voleb nebudou mít žádný zásadní dopad na jednání, na která tak zoufale čekáme," poznamenal.

Radost Jeremy Corbyna
Konzervativci vyhráli, ale nemají většinu. Corbyn vyzval Mayovou k demisi

Juncker připomněl, že jednání s Londýnem se povedou ve dvou fázích. Nejprve je nutné se domluvit na podmínkách odchodu. Až následně budou EU a Británie řešit budoucí uspořádání vztahů.

K výsledkům voleb v Británii se vyjádřil také předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ani on si nepřeje další zdržení rozhovorů. Podle premiéra by se nemělo mluvit o prodlužování dvouleté lhůty pro vyjednávání o britském odchodu z unie. EU je podle něj připravena k jednání a je třeba, aby co nejrychleji byli připraveni i Britové.

"Za chvíli to bude už rok, kdy Britové rozhodli, že odcházejí z Evropy. A během toho roku Velká Británie či její vláda nebyla schopna prakticky zahájit jednání s Evropskou unií. Na straně Evropy je, myslím, větší připravenost. Jak jednotlivé členské země mají definovánu svou pozici, tak i Evropská unie má už dneska definován mandát. My jsme si dnes s panem předsedou Evropské komise Junckerem potvrdili, že Evropská unie je připravena začít ihned vyjednávat," řekl Sobotka.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vystoupil 9. června v Praze na konferenci Evropské unie o budoucnosti evropské bezpečnosti a obrany.
Měkká síla už nestačí, potřebujeme evropskou obranu, řekl v Praze Juncker

O potřebě rychlého vyřešení povolebního uspořádání v Británii a zahájení rozhovorů Londýna se zbývající evropskou sedmadvacítkou mluvili na konferenci i čeští minstři zahraničí a obrany Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Martin Stropnický (ANO).

"Rád bych popřál paní Therese Mayové, aby se jí podařilo sestavit co nejdřív kabinet, protože jednak to potřebuje Británie samotná, aby konsolidovala situaci po volbách, a pak to potřebujeme my jako Evropská unie, protože tikají hodiny a my potřebujeme partnera - jednoznačného, jasného, s mandátem. To poslední, co potřebujeme, je, kdyby byla v Británii situace nečitelná nebo byly další volby," řekl Zaorálek.

"Jakákoli rozkolísanost, váhavost, prohlubování mezidobí je špatně. Je to špatně pro Británii, pro Evropu a taky pro Českou republiku," řekl Stropnický s poukazem na tradičně dobré česko-britské vztahy. "Určitě popřejeme Velké Británii, aby se z té turbulence dostala. Už jen kvůli tomu, aby ta jednání o brexitu proběhla korektně a k oboustrannému prospěchu," dodal.

Vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová vystoupila 9. června v Praze na konferenci Evropské unie o budoucnosti evropské bezpečnosti a obrany.
NATO vítá vznik obranného fondu EU, umožní větší efektivitu