Vedení KSČ dnes, na samý závěr týdenního sjezdu, schválilo "zařazení ideologie prezidenta Si Ťin-pchinga do stanov strany". Tato zdánlivě suchá formulace má dalekosáhlý efekt. Jak poznamenává agentura Reuters, k bezvýhradnému chválení "ideologické cesty" došlo naposled za éry zbožštělého Mao Ce-tunga (zemřel v roce 1976).

prezident Si Ťin-pching (uprostřed)
Ať žije trh, burcuje na sjezdu strany čínský prezident Si Ťin-pching

Prezidentova cesta komunismu je v dnes přijatých stanovách označena jako "socialistická čínská cesta pro novou éru". 

"Čínský lid a čínská země mají před sebou skvělou a zářivou budoucnost," prohlásil Si v závěrečném projevu. "V této skvělé době cítíme větší sebedůvěru a hrdost. Zároveň si ale hluboce uvědomujeme odpovědnost," dodal.

Přímý přenos ze zasedání 19. sjezdu:

Zdroj: Youtube

Si, symbol prosperity


„Pět nejmocnějších lidí v Číně se jmenuje Si, Si, Si, Si a Si," glosuje Jeffrey N. Wasserstrom, sinolog z Kalifornské univerzity s vysvětlením, že jde o jednu a tu samou osobu, prezidenta Si Ťin-pchinga.

Čína představila v neděli nové balistické střely.
V Číně duněly tanky a vojenské kanady. Čínská armáda slavila 90. narozeniny

Si Ťin-pching je "pětijediný" v tom smyslu, že jde o předsedu strany, prezidenta, vrchního velitele ozbrojených sil, autora knih, které v knihovnách okupují nejlepší poličky a člověka, o kterém hlavní čínský list Lidový deník píše jako o hlavním komentátorovi globalizace.

Mao Ce-Tung
Od roku 1949 byl nejvýznamnější osobností v nově vzniklé komunistické Čínské lidové republice, a to až do své smrti v roce 1976. Měl oficiální přezdívku Velký kormidelník. Spolu s Josifem Stalinem a Adolfem Hitlerem patří ke třem nejkrutějším diktátorům 20. století, připisuje se mu několik desítek milionů obětí, přesto se však dosud v Číně těší úctě; je například dosud vyobrazen na čínských bankovkách.

Soudruh Si Ťin-pching, který v čele strany stojí od roku 2012, je podle řady expertů nejsilnějším vůdcem Číny za mnoho desítek let a jeho postavení může ještě upevnit nadcházející stranický sjezd. "Jméno prezidenta se v médiích objevuje už nyní výrazně častěji, než jména jeho předchůdců," upozorňuje sinolog Wasserstrom.

Podle čínských státních médií budou o novinkách ze setkání čínských komunistů informovat žurnalisté ze 134 zemí. Více než dva tisíce delegátů sjezdu určí vývoj nejlidnatější země světa v následujících pěti letech.

Šéf čínské komunistické strany a prezident Číny Chu Ťin-tchao
Sjezd čínských komunistů zahájil prezident Chu Ťin-tchao. Sliboval reformy

Ostře sledovaný sjezd

Sjezd se koná za zavřenými dveřmi a jeho program není veřejně znám. Klíčovým úkolem pro 2287 akreditovaných  delegátů, kteří budou jednat v pekingském Paláci lidu, bude zvolit nový ústřední výbor strany, který má asi 370 křesel. Ten pak jmenuje nejužší vedení, jímž je 25členné politické byro a sedmičlenný stálý výbor politbyra.

V Pekingu byla v souvislosti se sjezdem přijata mimořádná bezpečnostní opatření. V ulicích hlídkují tisíce příslušníků bezpečnostních sil, které podporuje více než 1,5 milionu.