Ficův kabinet čelí vlně kritiky od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky před dvěma týdny, který psal o napojení italské mafie na politiky. V pondělí již rezignoval ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Tam ještě nejsme,“ reagoval také předseda strany Most-Híd Bugár na otázku, jak se postaví k opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. „Myslíme si, že situaci by vyřešily jen předčasné volby,“ sdělil ale šéf nejmenší koaliční strany. Fico tuto variantu odmítl, přestože strana Most-Híd oznámila, že v takovém případě opustí vládu.

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko (která se stranami Smer-SD a Most-Híd tvoří koalici) uvedl pro server Aktuality.sk, že jakákoliv rekonstrukce vlády ze strany Most-Híd je už uzavřená možnost.

Předseda strany Most-Híd Béla Bugár (vlevo).
Slovenský Most-Híd žádá předčasné volby. Jinak vystoupí z koalice s Ficem

„Předsednictví strany mě zavázalo k tomu, abychom s koaličními partnery rokovali o předčasných volbách. K tomu však dojde, pokud padne vláda nebo bude nefunkční koalice, napsal Danko na sociální síti. 

Předseda opoziční SaS Richard Sulík v reakci na rozhodnutí Mostu-Híd prohlásil, že to pokládá za faktický rozpad vlády. "Požadavky na předčasné volby považuji za oprávněné," konstatoval šéf liberálů.

Protestní akce v Bratislavě
Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval

„Tato vládní koalice se potácí od krize ke krizi, za tři dny nedospěli k řešení a tato koalice se rozpadá. Doufáme, že Most a SNS podpoří ústavní návrh na zkrácení funkčního období,“ konstatovala poslankyně za opoziční stranu OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová.

"Doufáme, že Most-Híd a SNS podpoří ústavní návrh na zkrácení funkčního období," dodala.

"Je velmi smutné, že až plné náměstí odhodlaných lidí dokázali přiblížit konec nejhorší vlády v historii Slovenska," řekl předseda OĽaNO Igor Matovič. Blížící se pád vlády považují za zásluhy všech dobrých lidí na Slovensku.

Zleva: Robert Fico a Robert Kaliňák (oba Smer).
Fico je připravený k personálním změnám ve slovenské vládě