„Nejde pochybovat o tom, že zuby jsou pravé. Můžeme proto ukončit všechny konspirační teorie o Hitlerovi. Ne, neodjel do Argentiny na ponorce. Neskrývá se na základně v Antarktidě, ani na odvrácené straně Měsíce. Naše studie dokazuje, že zemřel v roce 1945,“ citovala agentura AFP profesora Philippa Charliera, který se svým týmem prozkoumal zbývající úlomky Hitlerových zubů.

Hitlerovy zuby byly od konce druhé světové války uchovávány v Moskvě. V roce 2000 byly dokonce součástí výstavy uspořádané u příležitosti 55. výročí ukončení druhé světové války, připomněla německá televize Deutsche Welle (DW). Do centra pozornosti se znovu dostaly až poměrně nedávno, a to v souvislosti s vydáním pamětí ruské překladatelky, která v roce 1945 pracovala v Berlíně.  

Obraz Charlotte Lobjoieové
Aukční síň vydraží Hitlerův portrét jeho milenky. Vyvolávací cena je 1,5 milionu

Podle Charliera se fragmenty stoliček shodují s Hitlerovými zubními záznamy. Ty se dodnes dochovaly zejména díky asistence Hitlerova zubaře Käthe Heusermannové. Při podrobné analýze patologové na zubech nenašli jedinou stopu po mase, což potvrzuje již dříve zveřejněné informace, že nacistický vůdce byl vegetarián. Také na nich byly nalezeny namodralé usazeniny, které svědčí o chemické reakci mezi kyanidem a zubní sklovinou, píše Daily Telegraph.

Kromě zubů patologové prozkoumali také fragmenty Hitlerovy lebky. Výsledky jejich analýzy tak potvrzují nejen to, že Hitler zemřel 30. dubna 1945 ve svém bunkru, ale rovněž osvětlují průběh sebevraždy. „Poté, co Hitler pozřel kapsli kyanidu, střelil se do hlavy. Protože věděl, jak dopadl Benito Mussolini, před svou smrtí rozhodl, že se jeho tělo musí bezpodmínečně spálit,“ uzavírá Charlier.

Výsledky studie publikovali francouzští vědci v odborném časopise European Journal of Internal Medicine.

Návštěvníci galerie Vaňkovka mají možnost prohlédnout si na výstavě Žijeme Mercedes-Benz první automobil na světě poháněný spalovacím motorem.
Vozily Masaryka, Heydricha i Hitlera. Výstava ukazuje legendární mercedesy