Jihokorejský deník JoongAng Ilbo ve středu napsal, že o aktivitě na základě Sohae informovala zákonodárce v úterý večer na tajném brífinku tamní zpravodajská služba. Stavební práce podle výzkumného institutu 38 North potvrzují i satelitní záběry, ze který je patrné, že rekonstrukce některých částí zařízení začala někdy mezi 16. únorem a 2. březnem.

Donald Trump a Kim Čong-un na summitu ve vietnamské Hanoji
Lhal Trump? Diplomat USA připustil, že Kim chtěl zrušit pouze civilní sankce

KLDR tak s obnovou základny zřejmě začala ještě před neúspěšným summitem, na kterém se její vůdce Kim Čong-un minulý týden sešel s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Státníkům se nepodařilo dosáhnout dohody a setkání skončilo předčasně. Obě země následně z neúspěšného jednání vinily protistranu.

Dva scénáře

Podle jihokorejského deníku, který za svůj zdroj uvádí nejmenovaného zákonodárce, šéf tamní špionážní agentury Suh Hoon informoval, že stavby na základně jsou v současné době znovu uváděny do původního stavu, včetně dveří či střešních konstrukcí.

Na záběrech jsou podle 38 North vidět dva jeřáby, nově vztyčené stěny a položená střecha. Obnoveno mělo být i zařízení pro testování raketových motorů, novou střechu pak dostala také skladiště paliv a oxidačních činidel.

Donald Trump a Kim Čong-un na summitu v Hanoji
Summit bez dohody. Kim žádal zrušení všech sankcí, vysvětlil konec jednání Trump

„Tento krok může přestavovat přípravy na obnovení testování raket dlouhého doletu, pokud by jednání o jaderném odzbrojení kompletně selhala. Nebo naopak mohou přidávat další stavby, aby v případě úspěšných jednání s Washingtonem působila demontáž základny za účasti amerických inspektorů dramatičtěji,“ cituje podle agentury AP šéfa tajné služby jihokorejský deník.

Vesmírný program

Ze základny Sohae v předcházejících letech odstartovaly do vesmíru severokorejské rakety se satelity. Podle západních zemí však zařízení neslouží pouze pro účely vesmírného programu, ale také k testování vojenských technologií v podobě raket dlouhého doletu. 

Pchjongjang se v loňském roce během jednání s Washingtonem a Soulem zavázal, že ukončí provoz základny a tamní stavby demontuje. Kim Čong-un sice svůj slib částečně naplnil, v srpnu však práce ustaly a od té doby zůstalo zařízení až doposud nedotčené.

Summit Jižní a Severní Koreje. Prezident Mun Če-in a vůdce Kim Čong-un
Porušení slibu? Demontáž raketové střelnice v KLDR ustala, ukazují snímky