"Byli jsme zhruba na 90 procentech cesty (s dohodou) a já si myslím, že existuje cesta k jejímu dokončení," řekl Mnuchin. Dodal, že americká strana chce slyšet, že Čína je ochotna vrátit se k jednacímu stolu a myslí si, že pro ekonomiku Číny i USA je dobré, aby měly tyto země vyrovnaný obchod. Doufá také, že dohoda by mohla být hotova do konce roku.

Donald Trump a Kim Čong-un na summitu ve vietnamské Hanoji
USA jednají s KLDR. Chystají další summit Trumpa s Kimem

Trump se má s čínským prezidentem na summitu G20 v Japonsku setkat v sobotu. Výsledek jejich setkání by mohl být důležitý pro globální ekonomiku a finanční trhy, kterými už 18 měsíců otřásá nervozita způsobená obchodním napětím mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Dopad na ekonomiku

Investoři věří, že setkání prezidentů by mohlo přinést pokrok v dalším jednání. Průzkum bankovního domu Bank of America Merrill Lynch mezi investory zjistil, že asi dvě třetiny se domnívají, že dohoda sice tento týden uzavřena nebude, ale že nebudou ani zavedena nová cla.

Obchodní válka má dopad jak na ekonomiku Číny, tak na ekonomiku Spojených států, přestože oba prezidenti trvají na tom, že to tak není. V dubnu Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,3 procenta z původních 3,5 procenta. Zdůvodnil to právě obchodním napětím.

Americký prezident Donald Trump
Odveta za sestřelený dron. Trump uvalil na Írán tvrdé sankce