Reforma například snižuje daně z příjmu právnických osob na 21 procent ze současných 35 procent. Sazba tak bude podobná té české - podniky u nás platí daň 19 procent. Jednotlivci si budou moci snížit daňový základ o dvojnásobek proti současnému stavu. Reforma také ruší pokutu za nesjednání zdravotní pojistky, kterou zavedl Trumpův předchůdce v úřadu, Barack Obama.

"Tato reforma znamená, že si lidé odnesou více peněz domů," prohlásil podle listu The Washington Post ve středu před reportéry Donald Trump. "Bude to neuvěřitelný vánoční dárek pro tvrdě pracující Američany," dodal.

Na Twitteru prezident označil přijetí reformy za historickou daňovou úlevu pro Američany.

Donald Trump
Trump představil daňovou reformu, prý největší po 31 letech

Kritici upozorňují na to, že změny pomohou hlavně korporacím a bohatým lidem. Trump ale nesouhlasné názory odmítá. Tvrdí, že z nynějších daňových úprav budou těžit všichni, a to včetně střední třídy.

Společnosti v USA požadují podle listu The Washington Post snížení daní už řadu let, v porovnání se světovým standardem je dosud měly vyšší. Kvůli legislativním mezerám a daňovým zvýhodněním ale hodně z nich ve skutečnosti platí mnohem méně než onu definovanou sazbu.

Předpokládá se, že Trump zákon podepíše co nejdříve. Změny pak začnou platit od ledna, na výplatních páskách Američanů se projeví od února.

Donald Trump
Trumpova daňová revoluce zatím neplatí, reforma musí zpět do Sněmovny